News55

Brist på återhämtning gör dig sjuk – inte stress

En stressad man. Våra hjärnor är inte anpassade för så mycket aktivering som de får i dagens samhälle så det är inte konstigt att vi ofta känner stress, det är viktigt att vi återhämtar oss så att stressen inte leder till utmattningssyndrom
Våra hjärnor är inte anpassade för så mycket aktivering som de får i dagens samhälle så det är inte konstigt att vi ofta känner stress, det är viktigt att vi återhämtar oss så att stressen inte leder till utmattningssyndrom. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

Stress är en av vår kropps livsviktiga funktioner och ett ord vi ofta använder för att beskriva ett högt tempo eller människor som utvecklat en stressjukdom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Psykologen Sofia Viotti säger att stress bara är en aktivering i kroppen och att det i grunden är någonting positivt, det skriver Må Bra.

Forskare tror att människors hjärnor inte utvecklats särskilt mycket de senaste 200 000, våra grundfunktioner är desamma nu som då.

Det innebär att vårt moderna samhälle är utmanande för oss, för 200 000 år sedan jobbade vi cirka fyra timmar om dagen, övrig tid återhämtade vi oss.

Brist på återhämtning

Nuförtiden jobbar vi åtta timmar om dagen och efter jobbet aktiverar vi oss ofta med annat som hjärnan också tolkar som jobb och som därför inte ger oss den återhämtning vi behöver.

“Efter jobbet fortsätter man oftast med aktiviteter, som ju kroppen och hjärnan också tolkar som jobb; vi handlar, lagar mat, hjälper barn med läxor, fixar hemma och betalar räkningar. Allt det är ju en aktivering”, säger Sofia Viotti till Må Bra.

Stress i sig är inte farligt, det är bristen på återhämtning som gör att stress kan få oss att hamna i en skadlig obalans.

Enligt Sofia Viotti upplever många som drabbas av utmattningssyndrom ofta att deras symtom kommer helt utan förvarning.

ANNONS

Det beror på att de innan de kraschade har ignorerat sina negativa symtom på stress och framför allt känt positiv aktivering och stimulans.

ANNONS

Brist på återhämtning

Hjärnans förmåga att tänka långsiktigt försämras vid stresspåslag eftersom den då lägger alla resurser på att lösa den situation som den uppfattar som akut.

“Vi får tunnelseende, då vi främst fokuserar på att bli av med obehaget i stunden. Vi får svårare att tänka långsiktigt, att reflektera, att se saker ur olika perspektiv eller ta emot input från andra”, säger Sofia Viotti till Må Bra.

Hon förklarar att hög stress på kort sikt är dåligt när vi ska prestera eftersom de delar i hjärnan som hjälper oss att lösa avancerade uppgifter blir blockerade och kroppen gör sig redo att hantera det den uppfattar som en fara.

Hjärnan vill köra på

När stressystemet slår på blir våra muskler mer spända, vårt hjärta slår snabbare, vi kan få huvudvärk och magen kan bli orolig.

“Om du inte är i en hotfull situation så är det här kraftigare reaktioner än du behöver. Det är därmed en signal på att du behöver göra något för att lugna ned dig själv”, säger Sofia Viotti till Må Bra. 

ANNONS

Hon förklarar att vår hjärna dock är programmerad för att sända ut impulser som säger att vi ska köra på i sådana situationer. 

När vi försöker lugna ned oss känner vi därför enligt henne ofta obehag och det behöver vi gå emot för att få balans. 

När vi har lugnat ned oss är har vi bättre förmåga att reflektera över vad som skulle vara till hjälp i den aktuella situationen.

Lär dig ditt “stresspråk” och bli bättre på att hantera stress

Vilket stresspråk talar du? Stressforskaren Chantal Donnelly använder begreppet för att hjälpa sina klienter hantera stress och kanske kan det även hjälpa dig?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS