News55

Brist på läkemedel stort problem för seniorer

En apotekare letar fram medicin. Brist på läkemedel är i dag ett stort problem för många seniorer och problemet kan bli ännu större i kris, beredskap och krig
Brist på läkemedel är i dag ett stort problem för många seniorer och problemet kan bli ännu större i kris, beredskap och krig. (Foto: TT/Fredrik Persson)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Vid ett rundabordssamtal i Sveriges riksdag om bristen på läkemedel företräddes seniorers intresse av SPF Seniorerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksdagsledamöterna Mikael Dahlqvist (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M) var värdar för ett möte i riksdagen om bristen på läkemedel, det rapporterar SPF Seniorerna.

Riksdagsledamöterna Lars Mejern Larsson (S) och Thomas Ragnarsson (M) medverkade också, liksom representanter för Sveriges Kommuner och Regioner, Läkarförbundet, Föreningen för generiska läkemedel och biosimilarer samt läkemedelsföretaget Viatris. 

Även Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket var med. De berättade om de pågående arbeten som görs för att stärka tillgången på basläkemedel och antibiotika.

Seniorers intresse

SPF Seniorerna var också med för att företräda seniorers intresse i frågan.

I dag är brist på läkemedel ett stort problem för många seniorer och problemet kan bli ännu större i kris, beredskap och krig.

“Brist och ojämlik tillgång på läkemedel är en källa till frustation och otrygghet för många seniorer”, säger Martin Engman, samhällspolitisk chef på SPF Seniorerna, till SPF Seniorerna. 

Därför tycker han att det är bra att det pågår ett arbete för att få stärkt tillgång till basläkemedel både i fredstid och i kristid.

ANNONS

Han menar att det kommer underlätta lagerhållning, samordning och information, samt minska risken för restnoteringar av läkemedel.

Jakten på billigare läkemedel bidrog till brist

Den svenska modellen för att hålla priserna nere kan ha bidragit till att det allt oftare är brist på läkemedel. Den svenska marknaden är liten och med ett pristak finns risken att den ses som olönsam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS