News55

Bristande hygien inom äldreomsorgen

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje anser att det är oroande att följsamheten av grundläggande hygienkrav har försämrats vård och omsorg om äldre
Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje anser att det är oroande att följsamheten av grundläggande hygienkrav har försämrats vård och omsorg om äldre. (Foto: Henrik Montgomery/TT) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Socialstyrelsen har uppmärksammat att hygienrutiner inom vård och omsorg om äldre inte följs som de ska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hösten 2022 kom nya bestämmelser för att förhindra och förebygga smitta och smittspridning inom vård och omsorg om äldre.

Men Socialstyrelsen har noterat en nedåtgående utveckling av personalens följsamhet av de hygienkrav och rutiner som gäller inom äldreomsorgen.

Regeringen konstaterar att med tanke på att covid-19-pandemin så tydligt visade hur viktiga hygienrutiner är för att minska smittspridning är det viktigt att åter informera verksamheterna om det här.

Uppdrag till Socialstyrelsen

Nu ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra informationsinsatser samt följa upp orsakerna till den nedåtgående utvecklingen av följsamheten av hygienkraven och rutiner.

Myndigheten ska även analysera chefers och personalens förutsättningar att följa gällande bestämmelser och beskriva vilka åtgärder som behövs för att rutiner och hygienkrav inom vården och omsorgen för äldre ska följas.

“Äldre måste kunna känna sig trygga med den omsorg de får, vare sig det är i hemmet eller på ett särskilt boende”, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i ett pressmeddelande.

Hon säger även att äldre är en riskgrupp när det gäller smittsamma sjukdomar och att det är oroande att följsamheten av grundläggande hygienkrav har försämrats.

ANNONS

Regeringen avsätter 1 400 000 kronor för 2024 för uppdraget och beräknar att 3 800 000 kronor kommer avsättas för det 2025. Den 30 november 2025 ska uppdraget redovisas.

Ny socialtjänstlag ska förbättra äldreomsorgen

Den nya socialtjänstlagen som klubbats igenom är utformad för att kunna förbättra och utveckla verksamheten inom bland annat vård. Seniorerna ser positivt på förändringarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS