I många år har möjligheterna att behandla medfödd dövhet varit begränsade. Men nu visar en ny studie att genterapi inte bara är möjlig – utan också effektiv. Forskare vid Karolinska Institutet har tillsammans med kollegor i Kina behandlat tio patienter med medfödd dövhet eller grav hörselnedsättning. Alla visade förbättring. “Det här är ett stort framsteg …
En nationell undersökning visar att allt färre äldre är nöjda med äldreomsorgen. Både hemtjänst och särskilt boende får sämre omdömen jämfört med tidigare år, vilket väcker oro bland experter. Socialstyrelsens årliga undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” har genomförts sedan 2013. Enkäten är ett sätt för äldre att uttrycka sina åsikter och ger underlag …
Ett produktionsfel hos en leverantör kan ha lett till att 600 män i Värmland fick falska provsvar på prostatacancer-tester. Några kan ha genomgått onödiga undersökningar och biopsier efter de felaktiga resultaten. Fredrik Aaronsson är verksamhetschef för laboratoriemedicin och han erkänner att säkerheten brustit. “Vi kan inte garantera provsvaren fullt ut”, konstaterar han till NWT. För …
Bill Gates lyfter fram Sveriges viktiga roll i vaccinalliansen Gavi och varnar för konsekvenserna om landet minskar sitt stöd. Samtidigt drar USA tillbaka sitt bidrag efter kritik från USA:s hälsominister. Den internationella vaccinalliansen Gavi har under de senaste 25 åren sett till att cirka en miljard barn i låginkomstländer fått vaccin. Detta med hjälp av …
Henrik Kugelberg rengjorde grillen med en stålborste och det gjorde att han hamnade på akuten med svåra smärtor. När vädret är sommarhärligt är det många som grillar, det gjorde även Henrik Kugelberg i Örebro, rapporterar Sveriges Radio. Men han menar att det inte är någon bra idé att rengöra grillen med en stålborste. När han …
Flera kvinnor i Sverige fick besked om att deras mammografi såg normal ut – trots att bilderna aldrig granskats av läkare. Det var ett tekniskt fel som låg bakom, och upptäckten gjordes först när en av kvinnorna avled i bröstcancer. Ett tiotal kvinnor i Sverige friskförklarades efter mammografi, trots att deras röntgenbilder aldrig slutgranskats av …
I mag-tarmkanalen har vi en massa bakterier och mikroorganismer och hos personer med diabetes typ 2 är den här tarmfloran förändrad. Fredrik Bäckhed har studerat tarmens bakterier och mikroorganismer, som kallas tarmflora, tarmmikrobiom eller tarmmikrobiota, i mer än 20 år. Han är professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet, och tillsammans med sin forskargrupp har han gjort …
Att vilja dela ett aktivt liv och samtidigt värna om sin partners känslor kan vara en svår balansgång. När samtal om matvanor och motion riskerar att spänna stämningen gäller det att hitta en väg som stärker relationen snarare än skapar konflikt och en roll som matpolis, skriver DN. “Min erfarenhet är att frågor som rör …
Inom äldrevården är ofta både personalbristen och sjukfrånvaron hög, men ett äldreboende i Västerbotten är ett positivt undantag. Efter satsningar på större delaktighet i verksamheten halverades personalens sjukfrånvaro på äldreboendet Ventilen i Lycksele, det skriver Dagens Nyheter. Äldreboendet är ett gruppboende för personer med demenssjukdom och i ett samarbete mellan ventilen och Norrängs förskola, som …
En utredning ska se över vilka insatser som behövs för att skapa säkrare tillgång till läkemedel, såväl i vardagen som under krissituationer och vid höjd beredskap. Region Skånes läkemedelschef Maria Landgren har tagit på sig uppdraget som särskild utredare när regeringen tillsätter en utredning för att skapa en säkrare tillgång till läkemedel. Regeringen anser att …
Att få ont i tänderna av värme, kyla, luftflöde eller lätt beröring kallas tandkänslighet och är ett vanligt problem som väldigt många drabbas av. Det här kan det bero på. Det är många tandproblem som kan orsaka tandkänslighet så om du lätt och ofta får ont i tänderna är det viktigt att gå till tandläkaren, …
När TV4-profilen Björn Oldeens son drabbades av postcovid förändrades livet för hela familjen. Från att vara en aktiv nioåring till att knappt orka stå upp, sjukdomen slog hårt, både fysiskt och psykiskt. I en intervju berättar Oldeen om maktlösheten, tårarna och den långa vägen tillbaka. TV4-profilen Björn Oldeen befann sig på jobbet, bara minuter från …
Kaffe har kopplats till minskad risk för typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och död, men huruvida du drar nytta av dessa fördelar beror på vad du har i ditt kaffe. I en ny studie har forskare funnit att personer som dricker en till två koppar kaffe om dagen har lägre risk att dö jämfört med personer som …
Att hjälpa till med barnbarnen handlar inte bara om lek och närhet, det kan också bidra till ett längre liv. Det visar forskning från Australien som undersökt sambandet mellan livslängd och engagemang i familjen hos äldre. MISSA INTE: Jan-Åke skrapade fram fem miljoner på Triss – ”Överväldigande”. News55 Längre liv för engagerade mor- och farföräldrar …
Många går ned när de använder diabetesläkemedlet Ozempic, men inte alla, 64-åriga Olle har i stället gått upp fyra kilo. Svenska Dagbladets läsare delar med sig av sina erfarenheter GLP-1-analoger för behandling av diabetes och fetma, som exempelvis Ozempic oxh Wegovy. Gått ned 25 kilo SvD:s läsare Anita skriver att hon har gått ned från …
Nästa vecka ska det bli soligt och varmt några dagar i södra Sverige och då är det vara bra att tänka på att vissa vanliga mediciner kan göra din hud hyperkänslig för solen. Om du inte har koll på vilka mediciner som gör huden extra känslig för solen riskerar du att få svidande hud och …
Både antalet besök och väntetiderna på landets akutmottagningar minskade förra året, men kvinnor över 80 år är fortfarande de som får vänta längst. Under 2024 gjordes totalt cirka 1,8 miljoner besök på akutmottagningar i Sverige, vilket är en minskning med ungefär en halv procent jämfört med 2023. Det framgår av Socialstyrelsens rapport Statistik om akutmottagningar, …
Vid Universitetssjukhuset i Linköping har odiagnosticerad benskörhet upptäckts hos ett stort antal patienter tack vare en ny AI-studie. Världens första AI-stödda studie i sjukhusmiljö för att upptäcka benskörhet med en algoritmen som kallas Flamingo har gjorts på Universitetssjukhuset i Linköping. Projektet är ett samarbete mellan osteoporosmottagningen, röntgenkliniken, medicinsk teknik och teknikföretag, det skriver SVT. Det …
De senaste årens debatt om hälsorisker kring alkohol har lett till hårdare riktlinjer – men ännu märks ingen rusning till vården. Forskare pekar samtidigt på ny, mildare läkemedelsbehandling som få känner till, skriver SvD. “Många blir förvånade när de får höra att det finns mediciner som kan dämpa suget eller minska alkoholens belönande effekt”, säger …
Det finns ett samband mellan vad vi äter och instabila plack i de blodkärl som förser hjärtmuskeln med syrerikt blod, kranskärlen. Forskning visar på ett tydligt samband mellan vår kost och plack i hjärtats kranskärl, och det är särskilt ett kostmönster som sticker ut, det skriver Dagens Nyheter. Instabila plack i hjärtats kranskärl skapar förträngningar som …
Forskare har identifierat en helt ny blodgrupp hos en fransk kvinna i Guadeloupe, hon tros vara den enda person i världen som har denna blodgrupp. Fram tills nu har det i världen funnits 47 identifierade blodgrupper, nu har ytterligare en identifierats, det skriver France 24. Det finns många olika blodgruppssystem, men de viktigaste är ABO och RhD-systemet, …
Ann Heberlein känner att det blir allt vanligare för folk att få ADHD-diagnoser, för att hitta lätta lösningar till svåra samhällsproblem. Tänk dig en ung vuxen som drar sig undan arbetslivet, bor kvar hemma hos mamma och flyr in i datorspel. När livet känns tungt räcker ett läkarbesök för en ADHD-diagnos och amfetaminrecept – men …
Anpassningen av våra bostäder räcker inte till för att möta äldre och deras skiftande behov, visar en ny studie. En ny avhandling från Lunds universitet visar att lagen som reglerar tillgänglighet i hem är för vag, och att det ofta blir upp till varje kommun att själva avgöra vilka krav som verkligen ställs, skriver Senioren. …
Under det senaste halvåret har tre män inom hemtjänsten i Uppsala, Umeå och Timrå åtalats för våldtäkter mot dementa kvinnor. Efter den senaste tidens våldtäkter inom hemtjänsten vill Britt-Inger Saveman, professor emerita i omvårdnad vid Umeå universitet, se drastiska åtgärder, hon vill förbjuda män i hemtjänsten, det rapporterar Sveriges Radio. I Uppsala dömdes en man …
En utredning har konstaterat att vårdens väntetider är för långa, nu skjuter regeringen till flera miljoner för att minska vårdköer. Under årets första fyra månader har regionernas vårdköer inte minskat tillräckligt, antalet operationer mot gråstarr har minskat med 1 procent, antalet framfallsoperationer har ökat med 16 procent och höftprotesoperationerna har ökat med 11 procent, det …
Ozempic säljs som en genväg till viktminskning – men för vissa blir det en resa genom illamående och förlorad smakupplevelse. Samtidigt ökar varningarna om allvarliga biverkningar och långsiktiga risker. Fläskkött som smakar svinstia. Vin med doft av aceton. För Sara, som behandlats med det omtalade läkemedlet Ozempic, var viktminskningen bara början – och snart förändrades …
All rörelse är viktig och fysisk aktivitet skyddar personer över 65 från att bli sjuka även när de rör sig mindre än rekommenderat, det visar en ny studie från Örebro universitet. Forskarna Andreas Nilsson och Fawzi Kadi har i en studie följt 871 personer mellan 65 och 79 år från Italien, Nederländerna, Polen och Storbritannien …
“Vänner”-skådisen Matthew Perrys läkare riskerar 40 års fängelse efter att han sålt stora mängder droger till stjärnan, strax innan hans död. Han är en av fem som står åtalade i fallet om Perrys bortgång. I slutet av oktober 2023 hittades skådespelaren Matthew Perry död i sitt hem. Han blev 54 år. Orsaken till dödsfallet är …
En ny stor studie som presenterades på den amerikanska onkologkongressen ASCO och publicerats i New England Journal of Medicine visar att fysisk aktivitet under flera år halverar risken för återfall och död hos patienter med tarmcancer. Studien pågick från 2009 och omfattade nästan 900 personer med tarmcancer i stadium 3. Deltagarna slumpades till två grupper, …
Trots att många män beräknas ha testosteronbrist är kunskapen om tillståndet låg – både bland drabbade och inom vården. Många lider i åratal innan de får hjälp. När musikern Micke Syd Andersson plötsligt förändrades – blev passiv, trött och tappade lusten för det mesta – anade hans fru Helena att något var fel. Men diagnosen …
Träning kan minska risken för återfall i cancer med en tredjedel, det är till och med effektivare än läkemedel, det visar en banbrytande studie. Läkare har länge rekommenderat att leva hälsosamt för att minska risken att utveckla cancer, det skriver The Guardian. Det har dock fram till nu funnits få bevis för vilken effekt en …
Varför mår en del 80-åringar bättre än 50-åringar och vad händer med vårt välbefinnande när vi gått i pension? Det, och lite annat, reder en psykologiforskare ut. Pär Bjälkebring är psykolog och forskare vid Göteborgs universitet, han håller på med en studie där han följer människor från det de är unga, till pensionsåldern och vidare, …
Hur återhämtar du dig bäst efter ett diskbråck? Är det bra att träna och vilka övningar ska du i så fall göra? Här är några råd från en idrottsläkare. Den som drabbats av ett smärtsamt diskbråck kan lätt tro att det kan vara skadligt med träning, men smärtlindring och aktivitet är det som är nyckeln …
Semestern som skulle bli avkopplande slutar i trötthet och ångest – för många svenskar innebär sommaren ett riskfyllt skifte i alkoholvanorna. Sol, grillkvällar och vin i solnedgången – för många svenskar är alkoholen en självklar del av semestern. Men det ökade drickandet under sommarmånaderna kan få konsekvenser som sträcker sig långt bortom ledigheten. Forskare och …
Fler än på länge tvingas sjukskriva sig för att de inte orkar med pressen. Arbetsmiljöverkets senaste rapport tecknar en oroande bild av arbetslivet i Sverige. Stress, press och utebliven återhämtning blir en allt större del av vardagen för svenskar, särskilt för dem som arbetar nära människor. Rekordmånga sjukskrivningar drabbar nu Sverige, skriver Omni. Bakom den …
Antalet fall av mässling har skjutit i höjden i Europa, och svenska resenärer uppmanas nu att se över sitt vaccinationsskydd. Det gäller särskilt dem som planerar att resa med barn under sommaren, skriver SvD. Tina Crafoord, överläkare och ansvarig för vaccinationsprogrammen på Folkhälsomyndigheten, följer utvecklingen noga. “Det är en skrämmande läsning, och vi följer förstås …
Det är välkänt att för mycket salt höjer blodtrycket och att det hjälper att dra ned på sin saltkonsumtion, men att samtidigt öka intaget av ett annat ämne kan vara ännu mer effektivt. En ny studie visar att mer kalium i kosten kan vara både ett enklare och ett effektivare sätt att få ned blodtrycket …
För många kvinnor innebär problem med magen mer än bara fysiskt obehag. I vardagen påverkar besvären socialt liv, arbetsdagar och det psykiska välbefinnandet – ibland utan att omgivningen anar det. Enligt en undersökning från Sifo undviker över var tionde kvinna sociala tillställningar på grund av magbesvär. Var fjärde kvinna upplever att magen stör vardagen på …
Det som länge setts som en lite gammaldags rätt med stickig doft har nu visat sig vara rena dunderkuren för magen. Forskare i USA har nämligen upptäckt att fermenterad kål, som surkål och kimchi, inte bara är bra för tarmhälsan – den kan till och med laga en inflammerad tarm. Frida Hållenius är docent i …
Många kvinnor vittnar om att träning inte bara handlar om hälsa och välmående. För en växande grupp är gymmet en plats som väcker oro och obehag. Ida Johansson minns en tid då hon rörde sig självsäkert mellan olika sporter. Idrotten var hennes fristad under uppväxten. Men med tiden förändrades något. I vuxen ålder blev träningen …
Allt fler män drabbas av problem kopplade med sin bäckenbotten, men det finns en brist på sjukvård som är inriktade på just män i det här fallet. Under ytan finns ett lidande som sällan syns. För många män börjar problemen smygande – en svårighet att tömma blåsan, smärtor som strålar från underlivet och en kropp …
En anställd på Södertälje sjukhus misstänks för att under pandemin ha smygläst journaler som inte tillhörde hennes patienter, nu åtalas hon och krävs på 100 000 kronor. En undersköterska på Södertälje sjukhus åtalas för dataintrång efter att olovligen ha läst journaler, de som berörs kräver skadestånd, det skriver SVT. Dataintrånget ska ha inträffat under 2020 …
Socker är inte bra, det har vi lärt oss, men nu visar en ny studie att det inte alltid stämmer, hur vi konsumerar sockret har betydelse. I en studie har forskare vid Brigham Young University, i Utah, USA, analyserat data från över en halv miljon människor på flera kontinenter och funnit något oväntat, det skriver …
När Sveriges befolkning blir allt äldre väntas det bli fler ambulansutryckningar. Nu ska AI hjälpa till att effektivisera ambulansers utryckningar. Mellan 2010 och 2023 ökade antalet ambulansutryckningar i Västerbotten med 38 procent trots att befolkningen under samma period bara ökade med 7 procent, det skriver Dagens Nyheter. Över hälften av larmsamtalen i Västerbotten under den …
Forskning visar att en genomsnittlig patient minns mindre än hälften av vad som sägs under ett läkarbesök. I ljuset av detta blir det tydligt hur viktigt det är att förbereda sig ordentligt innan man sätter sig i väntrummet. Rita Fernholm, allmänläkare och forskare, har under åren sett hur viktigt det är att patienter känner sig …
Forskare har upptäckt någonting som i framtiden kan leda till ökad förståelse för tarmsjukdomar som IBS, och till nya behandlingar. Över 30 procent av alla i Sverige beräknas lida av kroniska mag- och tarmsjukdomar, som irritabel tarm, IBS, och inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, det skriver Forskning.se. IBS är en förkortning av engelskans irritable bowel syndrome och …
Forskare har sett ett samband mellan påverkad tidsuppfattning och graden av demens och menar att försämrad tidsuppfattning kan vara ett tidigt tecken på demens. I Sverige lever ungefär 130 000 till 150 000 personer med någon form av demens, det skriver Svenskt Demenscentrum. Enligt Socialstyrelsen insjuknar varje år mellan 20 000 och 25 000 personer …
Det går det att förebygga risken att drabbas av Alzheimers sjukdom även senare i livet, en professor listar nio åtgärder för att undvika kognitiv försämring. Ingmar Skoog, seniorprofessor vid Göteborgs universitet, säger att det ofta är många faktorer som påverkar förekomsten av Alzheimers och demens och att vi kan påverka en del av dem men inte …
Ny forskning pekar på att semaglutid, den aktiva substansen i läkemedel som Ozempic och Wegovy, kan allvarligt skada synen. Det började med goda nyheter. Semaglutidläkemedel förändrade behandling av typ 2-diabetes och övervikt, både genom att reglera blodsocker och minska aptiten. Men en ny kanadensisk studie visar att användningen också kan ha en baksida: Risken för …
En ny version av corona har på kort tid fått fäste i flera delar av världen. Nu har även svenska smittskyddsmyndigheter upptäckt den. Den nya virusvarianten, som går under namnet Nimbus, dök först upp i Asien vid årsskiftet. Sedan dess har smittan spridit sig snabbt – bland annat rapporterade Thailand en kraftig ökning av fall …
Att fundera över tidens gång är något många av oss gör, särskilt när åren går. Sommarloven kändes oändliga som barn. Men när man är äldre kan en hel sommar kännas som om den bara svischade förbi. Varför upplever vi det så här? Vetenskapen har faktiskt flera intressanta förklaringar. En viktig del av svaret handlar om …