News55

Studie: Ät mer livsmedel med kalium om du har högt blodtryck

En banan och salt. Att minska på saltet kan få ned blodtrycket, men det är ännu bättre att samtidigt äta mer kaliumrika livsmedel, som banan
Att minska på saltet kan få ned blodtrycket, men det är ännu bättre att samtidigt äta mer kaliumrika livsmedel, som banan. (Foto: yipengge/Getty Images Signature och 4kodiak/Getty Images Signature)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juni 2025Publicerad: 15 juni 2025

Det är välkänt att för mycket salt höjer blodtrycket och att det hjälper att dra ned på sin saltkonsumtion, men att samtidigt öka intaget av ett annat ämne kan vara ännu mer effektivt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att mer kalium i kosten kan vara både ett enklare och ett effektivare sätt att få ned blodtrycket än att bara minska ned på saltet, det skriver Health.

Kalium och natrium, alltså salt, är elektrolyter, ämnen som hjälper kroppen att skicka elektriska signaler för att dra ihop muskler, påverka mängden vatten i kroppen och utföra andra viktiga kroppsfunktioner. 

Den nya studien bygger vidare på någonting som forskare har känt till länge, nämligen att natrium och kalium samverkar för att reglera blodtrycket.

Kalium hjälper njurarna att spola ut överskott av natrium det hjälper även till att slappna av blodkärlen. Bananer, linser, potatis, spenat, lax och yoghurt är bra källor till kalium.

Bättre effekt med mer kalium

“Vanligtvis, när vi har högt blodtryck, rekommenderas vi att äta mindre natrium”, säger studieförfattaren Anita Layton till Health.

Hon är professor i tillämpad matematik, datavetenskap, farmaci och biologi vid University of Waterloo i Kanada.

“Vår forskning tyder på att det kan ha en större positiv inverkan på blodtrycket att lägga till mer kaliumrika livsmedel i kosten, som bananer eller broccoli, än att bara minska natriumintaget”, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Matematisk modell

I studien undersökte Anita Layton och hennes forskarteam hur kroppen påverkas av förhållandet mellan natrium och kalium.

Tidigare har forskning visat att ett ökat intag av kalium kan bidra till att kontrollera blodtrycket.

Till den nya studien utvecklade forskarna en matematisk modell som kan identifiera hur förhållandet mellan kalium och natrium påverkar kroppen.

Med hjälp av en matematiska modellen simulerade forskarna hur olika natrium-till-kalium-förhållanden påverkar kroppens system, inklusive njursystemet, hjärt-kärlsystemet och mag-tarmsystemet.

Skillnad mellan män och kvinnor

Den matematiska modellen kunde också identifiera hur könsskillnader påverkar sambandet mellan kalium och blodtryck.

I sin studie fann forskarna att män lättare utvecklar högt blodtryck än kvinnor i premenopausalperioden, men att män också är mer benägna att reagera positivt på att öka förhållandet mellan kalium och natrium.

ANNONS

“Tidiga människor åt mycket frukt och grönsaker, och som ett resultat kan kroppens regleringssystem ha utvecklats för att fungera bäst med en kost med högt kalium- och lågt natriuminnehåll”, säger Melissa Stadt i pressmeddelandet.

Hon är doktorand vid Waterloo’s Department of Applied Mathematics och studiens huvudförfattare. 

Hon tillägger att västerländska dieter i dag tenderar att ha mycket högre natriuminnehåll och lägre innehåll av kalium och tror att det kan förklara varför högt blodtryck främst förekommer i industrialiserade samhällen.

Enligt Health säger forskare att det är viktigt att ta de här resultaten med en nypa salt eftersom datormodeller visserligen är ett snabbt, billigt och etiskt sätt att simulera människokroppen, men de är en “approximation av fysiologin”.

Sötpotatis och mangold
Sötpotatis och mangold är exempel på livsmedel med högt innehåll av kalium. (Foto: smartstock/Getty Images Pro och jeffwasserman)

Livsmedel med Kalium

Kalium är inte bara viktigt för att reglera blodtrycket, det är också viktigt för vår njur-, hjärt-, muskel- och hjärnfunktion, det skriver Helath.

Låga kaliumnivåer kan bidra till muskelsvaghet, högt blodtryck, njursten och förlust av benmassa.

ANNONS

Bananer är en välkänd källa till kalium, men det finns andra livsmedel som är bättre källor till kalium.

Här är 18 livsmedel med högt innehåll av kalium:

  • Mangold
  • avokado
  • sojabönor
  • sötpotatis
  • linser
  • torkade aprikoser
  • rödbetsblad
  • tomatpuré
  • pumpa
  • russin
  • yoghurt
  • svarta bönor
  • kokosmjölk
  • granatäpple
  • lax
  • apelsinjuice
  • mjölk
  • spenat.

Källa: Health

Läs mer på News55: Här är kosten som kan sänka ditt blodtryck


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

ANNONS
ANNONS