News55

Därför är det bra att vakna klockan fem

En väckarklocka är fem. En del experter tycker att trenden att vakna klockan fem på morgonen är bra eftersom det ger dig möjlighet att ta det lugnt
En del experter tycker att trenden att vakna klockan fem på morgonen är bra eftersom det ger dig möjlighet att ta det lugnt. (Foto: Pixabay).
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 nov. 2024Publicerad: 13 nov. 2024

Det har blivit en trend att vakna tidigt på morgonen, ta det lugnt och kanske hinna med ett träningspass, så här kan du få det att funka för dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt vissa experter kommer det göra stor skillnad för din dag om du vaknar klockan fem på morgonen, skriver Fortune.

Det kan exempelvis förbättra ditt självförtroende eftersom du kan känna att du har presterat något, det menar Samantha Snowden, en mindfulness-lärare på meditationsappen Headspace.

När du vaknar tidigt höjer du dessutom inte dina stressnivåer för du behöver då inte känna att du hela tiden har bråttom.

“Det är som att alltid känna att du ligger efter i ett lopp du omöjligt kan vinna, vilket inte är användbart för motivation eller positivitet”, säger Nikole Benders-Hadi till Fortune om en typisk morgon en arbetsdag.

Hon är psykiater i New York och medicinsk chef för beteendehälsa på det amerikanska sjukdvårdsbolaget Included Health.

Tid för dig själv

Samantha Snowden säger att när vi saktar ned hjälper vi vårt nervsystem att ta det lugnt. Om du kan använda lite extra tid på morgonen åt dig själv på ett sätt som lugnar kan det stärka din produktivitet och få dig att känna dig mindre utmattad vid dagens slut.

När du stiger upp innan solen gör det behöver du enligt experter tänka på inte låta det gå ut över din sömn. Sömnbrist kan leda till ångest och depression samt öka risken för sjukdomar.

ANNONS

Nikole Benders-Hadi säger att om du inte kan få tillräckligt med vilsam sömn om du går upp klockan fem ska du inte göra det.

“Alla har olika typer av jobb med olika typer av krav, och brist på sömn kan innebära många utmaningar för oss, när det gäller känsloreglering (och) vår förmåga att fokusera. Det här är viktiga förmågor som vi behöver för att ta oss igenom dagen, för att vara produktiva och göra vårt jobb bra och för att vara närvarande för våra nära och kära”, säger Samantha Snowden till Fortune.

ANNONS

Förbered din morgon

När du vaknar tidigt slipper du den obehagliga känslan av att ha bråttom, ett annat sätt att slippa ha bråttom är att begränsa antalet saker du behöver bestämma på morgonen.

”Tänk på att lägga om din morgonrutin så att du har mindre att göra till exempel. Lägg ut kläderna du planerar att bära kvällen innan. Förbered dina frukost- och lunchmåltider i förväg och gör samma sak för alla familjemedlemmar du kanske tar hand om”, säger Nikole Benders-Hadi till Fortune.

Samantha Snowden föreslår att du ägnar tio minuter extra åt att sakta ned, exempelvis genom att gå lite långsammare till duschen och inte kolla din mejl direkt på morgonen.

Tid och tålamod

Nikole Benders-Hadi tycker att du ärligt ska fundera på om några timmar till på morgonen skulle förbättra ditt välbefinnande.

ANNONS

Hon säger att du ska ta hänsyn till om en sådan förändring kommer leda till förbättrad produktivitet, eller om det bara kommer öka dina krav på dig själv.

Tänk på att du behöver tid för att ändra din dygnsrytm, särkilt om du är en nattuggla, du behöver ha tålamod och de dagar det känns omöjligt att stiga upp så tidigt behöver du påminna dig om varför du gör det.

Gå upp tidigt på morgonen eller ta sovmorgon?

Att gå upp tidigt på morgonen har blivit en trend bland många influencers, entreprenörer och kändisar. Men vad innebär egentligen denna morgonrutin?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]