News55

Därför är kvinnor över 50 mer otrogna

Därför är kvinnor över 50 mer otrogna
Det har blivit mer accepterat med utomäktenskapliga förbindelser bland dem som passerat 50-strecket
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Kvinnor över 50 är mer otrogna än förr. Dessutom verkar toleransen mot otrohet öka med åren i många relationer, enligt sexolog.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskning tyder på att det blivit mer accepterat med utomäktenskapliga förbindelser bland dem som passerat 50-strecket skriver amelia och hänvisar också till studier där det framkommit att omkring hälften av alla kvinnor någon gång varit otrogna.

Flera faktorer kan spela in, som att vi lever längre i dag och är sexuellt aktiva högre upp i åldrarna. Dessutom reser vi mer, lever mer flexibelt och är yrkesarbetande i en helt annan utsträckning än tidigare generationer. “70 är det nya 50” enligt psykatriprofessorn Ingmar Skoog som gjort en regeringsbeställd rapport.

– Vi anammar ungdomligheten, lever hälsosammare och har blivit mer jämställda, inte minst ekonomiskt. Det ökar självförtroendet och med det upptäckarlusten att söka sig ut. Och vi ska inte glömma att det har vuxit fram parallella skönhetsideal där egenskaper som mognad, kompetens och utstrålning har attraktionsvärde, säger forskaren Charlotta Löfgren, professor i hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet, till amelia.

Ökad tolerans

Partners vid sidan av behöver inte längre betyda att vi vill skiljas – äktenskapet kan fortfarande vara ett gemensamt projekt. Toleransen mot en partners otrohet tenderar också att öka med åldern. Ju äldre vi blir, desto lättare har vi att förlåta otrohet, enligt en relationsenkät gjord av Svenska Yle, skriver amelia.

 – Efter att ha levt i en lång och trygg relation kan det utvecklas en intimitet som inte hotas av att någon har en relation utanför. Vi reviderar också vad som är otrohet under livets gång. Om en person upplever otillräcklighet så kan det också innebära en lättnad att man inte måste vara ”allt” för sin partner, säger Suzann Larsdotter, auktoriserad sexolog.


Därför är kvinnor över 50 mer otrogna, sexolog Suzann Larsdotter
Sexolog Suzann Larsdotter. Foto: TT
ANNONS


Hon förklarar också varför man som äldre tycks ha lättare att komma över ett snedsteg, sitt eget eller sin partners:

– Ibland för att vi får en trygghet i en långvarig relation som bygger på respekt för varandras behov och där vi inte blir hotade av att någon också får behov tillgodosedda genom någon annan. När fortplantningskravet är släppt kan sexualiteten i stället bli en viktig del i självförverkligandet och identitetsutvecklingen. I dag finns en mycket större valfrihet i fråga om när och med vem och hur ofta man vill ha sex, säger Suzann Larsdotter.

ANNONS

En brytningstid

Sociologen Anthony Giddens menar att vi lever i en brytningstid där den romantiska kärleken är på väg att omvandlas till en ”sammanflödande kärlek” som bygger på jämlikt känslomässigt utbyte, skriver amelia.

– Den sammanflödande kärleken är inte nödvändigtvis monogam. Den kan hållas samman så länge båda parterna tycker att relationen är värd att upprätthålla och får ut tillräckligt mycket av den. Sexualiteten blir en fråga om förhandling som kan omförhandlas och utvärderas, säger Suzann Larsdotter och fortsätter:

– Vi har gått från en äktenskapskultur till en skilsmässokultur. Tidigare var äktenskapet för hela livet och en skilsmässa en absolut sista utväg. I dag är det en öppen fråga. Skilsmässa finns alltid närvarande som en väg ut från relationen.

De flesta vill dock vara trogna en partner och förväntar sig trohet tillbaka. Många bedragna känner sig djupt svikna och just otrohet betraktas av många parterapeuter som ett av de svåraste problemen att behandla. Förbindelser utanför den fasta relationen utgör förmodligen ett av de största hoten mot en kärleksrelation, och tron på det ärliga och monogama kärleksförbundet är fortfarande djupt förankrad, skriver tidningen.

ANNONS

Läs mer: Så avslöjar du din partners otrohet

Här är hotet mot våra kärleksrelationer

Studie: Här är överraskande effekten hos otrogna kvinnor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS