News55

Därför kan dans vara bättre än gym

Därför kan dans vara bättre än gym
Känner du att flåsig gruppträning och tunga vikter på gym inte är din grej? Då kan dans vara ett alternativ att testa. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Kanske känner du dig inte hemma med att gå på gym och träna? Då kan alternativet vara att testa dans. Forskning visar nämligen att dans ger en stark kropp, skarp hjärna, en bättre livskvalitet och hälsa. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I alla tider har människor rört sig till ljud, rytmer och musik. För de som inte känner sig tilltalade av att gå på gym och ägna sig åt traditionell träning kan dans vara något att utforska. Det skriver Doktor.se.

Dans får oss att bli glada och må bra. Detta beror på att dans, liksom annan konditionsträning, ökar nivåerna av endorfiner, noradrenalin, dopamin och serotonin som aktiverar vårt belöningssystem och gör att vi mår bra, skriver Land.

Kan överträffa gym

Forskning visar att dans inte bara främjar en starkare kropp, utan också en skarpare hjärna och en förbättrad livskvalitet. Dess fördelar sträcker sig över både fysisk och psykisk hälsa och dans  kan till och med överträffa andra former av träning när det kommer till effektivitet.

Därför kan dans vara bättre än gym
Det finns många tillfällen och sammanhang för dans. Foto: Unsplash

Några av de positiva fördelarna med dans är att det kan öka koordinationen, flexibiliteten och hållningen. Dans är en glädjefylld och energikrävande konditionsträning som kan vara bra för att hålla vikten och reglera sömnen. Likaså kan det vara bra för att lindra smärta. Det är även en utmärkt aktivitet för personer med risk för hjärt-kärlsjukdom.

För att komma åt hälsofördelarna med dans krävs inte heller att man går på arrangerande aktiviteter, även om det finns en massa att välja på för den som även vill ha den sociala biten. Ett exempel på ett lyckat koncept för 50-plussare är klubbar med disco med DJ Gloria.

Dans hemma

ANNONS

Men man kan komma långt med fridans hemma, där man rör sig fritt helt utan regler och koreografi. Så kallad “fuldans” där man bara släpper loss och rör sig till musik.

– Många förknippar dans med prestation och hur det ser ut på utsidan. Men här gäller det att dansa så fult man bara kan. Man ska skala bort det här skalet av perfektion, att man vill vara snygg så mycket som möjligt och visa för sig själv att det här är motsatsen. Tänk: “Nu ska jag låta konstigt, jag ska grimasera och stampa och hoppa. Så att kroppen får bli fri.” Jag tror det skulle göra enorm skillnad om man bara lät sig dansa fritt till en låt varje dag, säger yogagurun Josefine Bengtsson till MåBra.

I en intervju med Studio DN berättar neurologen, psykologen och dansforskaren Julia F Christensen om hur dans påverkar kropp och själ. Studier har visat den mentala hälsan stärks av dans, både när det kommer till depressioner, stress och utbrändhet, samt att det kan motverka demens, uppger SVT Nyheter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS