Varför lever människor som bor i någon av de blå zonerna längre? Mycket kan bindas till livsstil, kost och sunda vanor, men även klimat och miljö.


Mest läst i kategorin
En tidigare studie visar att livsstilsförändringar som berör kost, sömn och träning – tillsammans med avslappningsövningar och kosttillskott – kan bromsa och till och med vända åldrandeprocessen.
De blå zonerna har blivit uppmärksammade för den höga genomsnittsåldern bland befolkningen, vilket tyder på en sund livsstil med näringsriktig kost.
Maria Borelius, känd vetenskapsjournalist har nyligen givit ut en bok med berättelser och rapporter från jordens blå zoner.
Dan Buettner, en National Geographic-stipendiat och grundaren av Blue Zones LLC, har skrivit boken “The Blue Zones American Kitchen: 100 Recipes to Live to 100” som fokuserar på kost och matvanor.
Här är de fem basingredienserna som enligt Buettner representerar den blå zonens livsstil:
Bönor
Bönor är billigt och näringsrikt, en perfekt blandning av protein och fibrer är bra för blodsocker, uppbyggnad av muskler och mycket annat. De innehåller också folsyra och magnesium som är avgörande för cell- och muskeltillväxt, skriver Fortune Well.
En kopp bönor dagligen täcker halva ditt dagliga behov av fibrer.

Senaste nytt
Nötter
Ät gärna en handfull nötter om dagen. Alla sorter är nyttiga, speciellt mandlar, pistagenötter, valnötter eller cashewnötter. Variera gärna så att du inte tröttnar. Det är också bra att kombinera nötter med annat, exempelvis torkad frukt.
Nötter är också rika på fibrer och protein, vilket gör att de passar bra som snacks mellan måltider. Det är bra att hålla ett öga på de olika nötternas energivärden (antalet kalorier).
Frukt och grönt
Man bör äta ett halvt kilo frukt per dag, inklusive grönsaker. Särskilt nyttiga grönsaker är all sorters kål, rotfrukter, spenat som är rikt på järn, rödbetor, potatis, morötter och lök.
“Människor i de blå zonerna äter en imponerande variation trädgårdsgrönsaker; särskilt spenat, grönkål, rödbetor och kålrot och mangold som är i säsongsbetonade. De lagrar dem på olika sätt eller torkar överskottet för att njuta av smakerna under hela året”, skriver Buettner i sin bok.
Sötpotatis
“Sötpotatis innehåller komplexa kolhydrater och proteiner. De är också billiga och finns att hitta överallt”, berättar Buettner för Fortune.
De är näringsrika och stärker bakteriefloran i tarmar som är viktiga för matsmältning och immunförsvar.
Gurkmeja
Gurkmeja som är en vanlig ingrediens i curryrätter, anses vara en krydda med antiinflammatoriska egenskaper. Den används bland annat för att lindra matsmältningsproblem, leverproblem och läkning av sår.
“Gurkmeja påverkar hippocampus, den del av hjärnan som reglerar stresshormoner,” berättar Dr Uma Naidoo, författare till “This Is Your Brain on Food“.
Andra speciellt nyttiga råvaror med antiinflammatoriska egenskaper är ingefära och vitlök.
Läs mer om kost, ålder och hälsa här:
Kvinnor sänkte sin biologiska ålder rejält. News 55
Vill du leva länge? Maria Borelius visar vägen. News 55
Kosten som optimerar din hälsa. Dagens PS