News55

Det är aldrig för sent att börja träna

En kvinna springer. Oavsett hur gammal du är kan de här tre tipsen hjälpa dig att komma igång och börja träna så att du kan komma i form och må bättre
Oavsett hur gammal du är kan de här tre tipsen hjälpa dig att komma igång och börja träna så att du kan komma i form och må bättre. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

En 71-årig sprintmästare som började träna först när hon var 57 har tre tips för hur du kan komma i form.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Madonna Hanna var 57 år och blev hon plötsligt sugen på att börja springa, fort. Hon brukade jogga och kunde göra det en timme åt gången, men nu ville hon börja sprinta, det skriver Business insider

Nu, vid en ålder av 71, har hon vunnit en massa medaljer för sin löpning. Hon bor i Washington State, USA, och fick hjälp av en gymnasietränare när hon år 2010 kom på att hon ville börja sprinta. 

Tränaren fick henne att göra övningar som att springa upp och ned för backar med en tung ryggsäck och ankelvikter.

Ett år senare, 2011, var hon tillräckligt snabb för att tävla i Washington State Senior Games, en sporttävling för personer över 50. Året efter tävlade hon vid amerikanska National Senior Games, sedan dess har hon gjort det tre gånger till. 

Hon har vunnit en guldmedalj som en del av ett stafettlag och i år slog hon Washington States rekord för idrottare mellan 70 till 74 år på 50 meter sprint. Hon tror inte att hon har nått sin topp än.

Vill motivera andra

Enligt Madonna Hanna är det aldrig för sent att sträva efter mer och hon hoppas att hennes historia ska kunna motivera andra att börja träna, oavsett hur gamla de är.

Enligt en studie från 2021 har personer som börjar träna senare i livet en lika mycket lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom som personer som tränat hela sitt liv.

ANNONS

Madonna Hanna har tre tips för alla som vill komma i form, oavsett hur gamla de är.

  • Välj en form av träning du tycker om och avsätt tid för den, den bästa träningsformen för dig är en som du tycker om att utöva.
  • Ta små steg, du kan inte börja med att springa ett marathon utan du måste ha tålamod och lyssna på din kropp så du hittar en träningsnivå du är bekväm med.
  • Ät tillräckligt så att din kropp får bränsle, när Madonna Hanna tränar äter hon mer. För att få bra bränsle i sin kropp äter hon mycket frukt och grönsaker, bladgrönsaker och magert protein som keso och lax. 

Tränare tipsar äldre: Så blir du stark som en häst

En personlig tränare som jobbar med äldre delar med sig av sitt bästa tips för att du ska hålla dig stark och frisk så länge som möjligt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS