News55

Gå ned i vikt med vanlig mat – lätt som en plätt

En portion mat hälls upp. Du kan äta helt vanlig mat när du vill gå ned i vikt, du behöver bara se till att äta mindre än du förbränner
Du kan äta helt vanlig mat när du vill gå ned i vikt, du behöver bara se till att äta mindre än du förbränner. (Foto: Mickan Mörk/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Viktminskning är en enkel ekvation, för att gå ned i vikt behöver du tillföra kroppen mindre energi än den förbrukar och du kan göra det genom att äta helt vanlig mat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att gå ned i vikt behöver du minska ditt kaloriintag och det behöver du inte göra med hjälp av dieter med måltidsersättningar i pulver eller soppor, det skriver Wellobe Aftonbladet.

En särskild diet är oftast inte långsiktig utan någonting du gör i några veckor, Wellobes metod innehåller inga förbud mot några livsmedel utan bygger på att du ska räkna kalorier.

Du kan äta allt du gillar, så länge du inte överskrider ditt kaloriintag.

Tillsammans med KI

Wellobes metod har tagits fram tillsammans med överviktsenheten på Karolinska Institutet. I en app får du en matdagbok som är en loggbok där du skriver upp allt du äter och får veta hur många fler kalorier du kan äta.

Det här gör att du inte behöver räkna kalorier själv, det gör appen åt dig, den innehåller väldigt många olika livsmedels näringsinnehåll och kaloriantal samt tusentals näringsberäknade recept.

Beroende på en persons ålder och vikt ligger ett normalt kaloriintag på mellan 1 800 och 2 500 kalorier om dagen. Kaloriintaget behöver minskas med cirka 7 000 kalorier för att gå ned ett kilo på en vecka.

För en hälsosam och långsiktig viktminskning är det viktigt att inte minska kaloriintaget för mycket, det skriver Wellobe Aftonbladet.

ANNONS

Så går du ned i vikt med promenader

Många hälsotrender kommer och går, men inget slår en promenad, här får du tips om hur du kan få ut så mycket viktminskning som möjligt av dina promenader.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS