News55

Det ger bättre sömn – häpnadsväckande enkelt

En kvinna ligger i sängen och tittar på mobilen. Skrolla inte på mobilen innan du ska sova och titta inte på klockan om du vaknar på natten, det är några vanliga råd som kan förbättra din sömn
Skrolla inte på mobilen innan du ska sova och titta inte på klockan om du vaknar på natten, det är några vanliga råd som kan förbättra din sömn. (Foto: Stina Stjernkvist/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 09 nov. 2024Publicerad: 09 nov. 2024

Det är viktigt att få god och tillräcklig sömn och det finns knep för att din sömn ska bli bättre, en sömnexpert ger dig sina bästa råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 40 procent av svenskarna har enligt Nationella folkhälsoenkäten 2022 svårt att sova och det är vanligare bland kvinnor än bland män, skriver Femina.

När vi sover dåligt påverkas vår koncentration, vårt humör och vår energi, sömnbrist är inte bra för hälsan och kan även öka risken för olyckor.

3-2-1-metoden

Om du har sömnproblem kan du testa 3-2-1-metoden som innebär att inte dricka alkohol tre timmar innan du ska sova, inte äta två timmar innan och inte dricka någon vätska en timme innan läggdags.

“Jag har aldrig hört talas om ‘3-2-1-regeln’ förut, men det är en bra idé och kan vara en bra regel att komma ihåg. När du konsumerar alkohol, mat eller dryck påverkar det din kropp och din sömn, men alla påverkas olika, säger Aleksander Andersen till Femina.

Han är sömnterapeut på Sömnkliniken i Oslo och säger vidare att ju längre tid det är mellan din sista måltid och läggdags, desto bättre.

ANNONS

Ät inte godis på kvällen

De flesta borde enligt Aleksander Andersen undvika att äta en stor måltid sent på kvällen men han påtalar att du inte heller ska vara hungrig när du går och lägger dig.

ANNONS

Han säger att du också bör undvika socker och snabba kolhydrater innan du går och lägger dig för sådant som choklad och godis på kvällen kan påverka sömnen.

“Det kan leda till en snabb höjning av blodsockret, följt av ett lika snabbt fall, vilket kan resultera i uppvaknanden och minskad djupsömn”, säger han till Femina.

Hjälper inte vid sömnproblem

Bjørn Bjorvatn är professor och sömnforskare, han är skeptisk och säger sig starkt tvivla på att personer med sömnproblem kommer ha nytta av så här enkla råd, även om de inte skiljer sig helt från vanliga råd om god sömnhygien.

“Om vi ska rekommendera något måste det finnas forskning som dokumenterar effekten. Det är knappast fallet här. Kom också ihåg att sömnhygienråd är bättre för att förebygga sömnproblem än att behandla sömnproblem”, säger han till Femina.

Han menar att om du redan sover dåligt så behöver du förmodligen andra och bättre åtaganden.

Några råd för bättre sömn:

  • Undvik kaffe, te och andra koffeinhaltiga drycker efter 17:00.
  • Undvik nikotin som också har en aktiverande effekt.
  • Undvik intensiv träning några timmar innan läggdags.
  • Undvik att äta en stor måltid innan läggdags.
  • Undvik att vara hungrig när du lägger dig.
  • Undvik att tänka på bekymmer och problem i sängen. Om du måste fundera på sådant, avsätt en timme på eftermiddagen när du tänker på det.
  • Skapa en ritual vid läggdags.
  • Det kan vara lugnande att ta ett varmt bad innan du går och lägger dig.
  • Se till att det är mörkt, lugnt och lagom temperatur i sovrummet.
  • Använd sovmask och öronproppar om du behöver.
  • Använd sovrummet för att sova och inte för att jobba eller scrolla på mobilen.
  • Titta inte på klockan om du vaknar under natten.
  • Lär dig en avslappningsteknik som du kan använda om du vaknar.
ANNONS

Källa: Femina

Sömn ingen magi – följ klassiska råd

Är sömnmedel en problemlösare när vi hamnat i ofas med vår sömnrytm? Egentligen finns inget bättre medel än vanligt sunt bondförnuft. Resten kan vi ta med en nypa salt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]