News55

EU sänker gränsvärden för dioxin - gifterna farligare än man trott

dioxin
Emma Halldin Ankarberg, från Livsmedelsverket, förklarar EU:s nya regel om ämnena Dioxin och PCB. (Foto: Livsmedelsverket, Getty Images och Frennez)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 28 nov. 2025Publicerad: 28 nov. 2025

EU höjer riskvärderingen av gifterna dioxin och PCB, efter studier som visar att de är farligare än vad man trott. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort en ny bedömning. Riskvärderingen av gifterna dioxin och PCB höjs, rapporterar Dagens PS

Myndigheten föreslår att man sänker gränserna för hur mycket dioxin som är acceptabelt utan att riskera hälsan. Det skriver Livsmedelsverket.

MISSA INTE: Bara var tredje svensk kan grundläggande begrepp om lån

Får i oss dioxin främst via maten

Dioxin och PCB har fått stor spridning i miljön, men vi får främst i oss gifterna via maten.

Ämnena är fettlösliga och ytterst svåra att bryta ner. De finns främst i feta, animaliska livsmedel så som fet fisk, kött och feta mejeriprodukter.

Efsa föreslår nu en sänkning av det tolerabla veckointaget, alltså den största mängd man kan utsättas för varje vecka hela livet utan hälsorisk.

Människor är olika känsliga, och det beror mycket på ålder och kön, men allra känsligast är foster och spädbarn.

ANNONS
ANNONS

Nya beräkningar ligger bakom sänkningen

Det nuvarande tolerabla veckointaget sattes 2018, medan det nya värdet lutar sig på en annan studie.

Emma Halldin Ankarberg är toxikolog och enhetschef hos Livsmedelsverket.

“Att det föreslås en sänkning av värdet beror framför allt på att man har viktat giftigheten hos de olika ämnena på ett nytt sätt och använt en annan matematisk metod än tidigare”, säger hon.

Hon betonar att det bekräftar tidigare kunskap. Vi ska försöka få i oss så lite dioxin och PCB som möjligt.

MISSA INTE: Ekonomen: Nu är rätt läge att binda ditt bolån

Dioxin fastnar i kroppen

Dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet. Höga halter under fosterstadiet och som nyfödd kan ge flera effekter, bland annat påverka spermiekvaliteten vid vuxen ålder, sköldkörtelns hormoner och tandemaljen.

ANNONS

Ämnena misstänks också kunna påverka hjärnans utveckling och immunförsvaret, samt kan orsaka cancer.

Sverige har därför sedan lång tid särskilda kostråd, som främst är riktade till barn och fertila kvinnor.

“Det bästa sättet att förhindra att man får i sig för mycket av dessa ämnen är att äta varierat och att följa Livsmedelsverkets råd”, avslutar Emma Halldin Ankarberg.

Läs mer om ekonomi:

17 000 svenska småsparare i kläm efter avnotering på börsen

KD:s förslag om slopad reavinstskatt väcker debatt

Michael Burry varnar för AI-bubbla – liknar med IT-kraschen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS