Nu när hösten närmar sig är det många som återgår till storkok och matlådor. Men vet du hur du hanterar matrester på bästa sätt? Det finns några saker att tänka på, skriver Nyheter24.


Mest läst i kategorin
Många har en föreställning om att det är dåligt att värma mat flera gånger. Enligt Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livmedelsverket, är det inte direkt farligt men det kan påverka kvaliteten.
– I första hand påverkar det hållbarheten, men det kan även ha betydelse för livsmedelssäkerheten om man inte efter varje uppvärmning är noggrann med att så snabbt som möjligt kyla ned maten igen, säger Lindblad till Nyheter24.
Det är alltså inte uppvärmningen av matresterna som spelar störst roll för hållbarheten, utan hur man hanterar maten efteråt.
– Det är alltid bra om matrester eller mat som inte ska ätas direkt kyls ner så snabbt som möjligt efter tillagning och sedan ställs in i kylskåp eller i frysen. Förvara gärna kylvaror vid ca 4 °C, då håller maten längre, berättar smittskyddssamordnaren för tidningen.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Servicefinder finns till för att alla som behöver hjälp med att hitta en hantverkare, städfirma eller trädgårdsföretag.