News55

Expert: Detta avslöjar naglarna om din hälsa

Artikelbild
Vår insida avspelas även på utsidan, till exempel på hur naglarna mår och ser ut. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 juli 2023Publicerad: 25 juli 2023

Visste du att naglarna kan avslöja mycket om hur det står till med din hälsa? Här kan du läsa vad näringsexpert säger om den saken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Kureras näringsexpert Zarah Öberg så kan man generellt sett tyda väldigt mycket genom att se på naglar, hår, ansikte, ögon och kroppsform, samt kroppshållning.

När det kommer till naglarna så ska de allmänt sett, för att visa friskhet, gå vagt i rosa, vara släta, med väldigt små linjer, och se glansiga och friska ut. De ska vara relativt tåliga, skriver Kurera.

När naglar återspeglar hälsoaspekter så syns det ofta som gropar, räfflor, att naglarna lätt går av eller delar sig eller att nageln är missfärgad.

Tecken att ha koll på

Det finns tecken att hålla utkik på. Som lodräta ränder eller räfflor.

– Vid ränder som är horisontella så brukar man tala om zinkbrist eller hudbesvär som psoriasis, medan generella ränder kan höra samman med kalciumbrist eller njurbesvär. Vid tvärgående ränder kan det handla om exempelvis matsmältningsbesvär eller hormonella besvär. Det finns dock flera besvär som kan återspegla sig som ränder, och svaga ränder är helt normalt. Längsgående ränder är helt naturligt hos mörkhyade människor. Om ränder uppstår väldigt snabbt, så kan det bero på att du har eller har haft lunginflammation eller annan infektion eller inflammation, som gör att nagelns tillväxt inte prioriteras av kroppen. Linjer på naglarna kan också återspegla cirkulationsbesvär eller försämrat näringsupptag, säger Zarah Öberg till Kurera.

Näringsbrister

Hon säger vidare att gropar på nageln kan tyda på hudbesvär som psoriasis och att vita fläckar kan avslöja zinkbrist, samtidigt som det kan vara helt normala luftblåsor som bildas på nageln.

ANNONS

– När nageln är mjuk eller har tendens att skiva sig, så kan det bero på att man har händerna för mycket i vatten, eller att man har näringsbrister. I dessa fall brukar det vara klokt att fylla på med flera mineraler eller använda sig av ett kiselpreparat. Naglar kan också bli mjuka av att man använder mycket lösningsmedel i exempelvis nagellacksborttagning, säger experten till Kurera.

Missfärgningar kan bero på många saker, men om nageln blir blå kan det indikera störningar i syreupptagningen eller cirkulationen. Eller att det har samlats blod under nageln, till exempel efter en klämskada.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS