News55

Experten: "Du kan lugnt dricka lightläsk"

lightläsk
WHO har nu backat från påståendet att sötningsmedlet aspartam, som finns i exempelvis lightläsk, kan vara cancerframkallande. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Förra sommaren kom larm om att sötningsmedlet aspartam kan vara cancerframkallande, men nutritionsexpert avfärdar bestämt att lightläsk är farligt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Du kan lugnt dricka lightläsk och konsumera andra produkter med aspartam. Aspartam är nog det mest testade tillsatsämnet någonsin. Det finns över 600 säkerhetsstudier om det och de visar sammantaget att aspartam i rekommenderade mängder inte utgör någon hälsofara alls”, säger Morten Elsøe, som är nutritionsexpert, till tidningen Hälsa.

Varningarna förra sommaren kom från världshälsoorganisationen WHO, som hävdade att sötningsmedlet aspartam kan vara cancerframkallande.

Forskare tillbakavisar påståendet

Flera forskare har dock tillbakavisat att aspartam, som finns i exempelvis lightläsk som Cola Zero och Pepsi Max men även saft, sockerfritt godis och liknande, skulle vara hälsovådligt.

Morten Elsøe understryker att en rad studier visat att kroppens celler eller DNA inte påverkas av sötningsmedlet, som är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra.

Dessa aminosyror återfinns naturligt i proteinrika livsmedel som kött, ost, fisk, ägg och baljväxter och uppges vara sammansatt så att det lätt bryts ner i kroppen.

Aspartam är “möjligen cancerframkallande”, menade WHO.

Men vid närmare granskning kan det vara på sin plats att påpeka att både aloe vera och inlagda grönsaker hamnar under samma kategori som aspartam, som för övrigt är en mild kategorisering och där inget ämne stämplas som “inte cancerframkallande”, skriver Hälsa och framhåller att det därmed inte är bevisat att någon av berörda ämnen inte orsakar cancer.

ANNONS
ANNONS

I kolossala mängder blir allt skadligt

Det blir, så att säga, mer än skevt att påstå att sötningsmedlet i lightläsk kan ge upphov till cancer.

Dessutom framgår det i artikeln att en expertgrupp av forskare från FN och även WHO, JEFCA som gruppen heter, nu kommit fram till att aspartam inte är skadligt.

Detta är säkert, betonar nutrionsexperten Morten Elsøe i Hälsa, så länge du inte dricker mer än 9-14 burkar med sötningsmedlet om dagen.

Syran i lightläsk skadar däremot tänderna, men det gör vanlig läsk också och Morten Elsøe slår fast att allt vi konsumerar tenderar att bli giftigt om vi konsumerar det i överdrivna mängder.

Det är heller inte så att den försvinnande lilla mängd metanol som uppstår när aspartam omvandlas i tarmen är skadlig eller utgör någon hälsoskada, det är en skröna, hävdar nutrionsexperten.

Missa inte: Här är sanningen om sötningsmedel News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS