News55

Experten: Undvik solskyddskräm

Solskyddskrämer sägs skydda oss
Solskyddskrämer sägs skydda oss mot solen. Ett litet problem är att det inte är vetenskapligt bevisat. (Foto: Andrea Piacquadio/ pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Solskyddskrämer ger ett visst skydd mot solbränna,

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta tänker att solskyddskrämer skyddar oss mot solen eftersom vi hör det överallt, men forskare är tveksamma till påståendet.

De menar att det nte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis. Här får ni veta varför. 

Man ska vara medveten om att solen är nödvändig, eftersom kroppen behöver D-vitamin som är viktig för flera kroppsfunktioner. Bland annat behövs D-vitamin för att bilda starka tänder och bygga på skelettet.

Det är en av få vitaminer vi riskerar att få underskott på. Enligt vårdguiden 1177, räcker det med att få sol på händer och i ansikte i cirka 20 minuter varje dag för att täcka kroppens behov.

Skyddar mot solbränna men inte hetta

Solskyddskrämer skyddar visserligen mot brännskador, men gör samtidigt att vi vistas längre i solen eftersom vi tror oss helt skyddade. Krämer skyddar oss till exempel inte mot solsting eller värmeslag, vilket kan vara förknippat med direkt livsfara.

Nyligen rapporterades att läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosley omkommit av värmeslag på ön Symi efter att ha varit försvunnen i fyra dagar. Grekland drabbades av ett ovanligt tidigt högtryck och Mosleys upptäcksfärd blev hans sista.

Mosley var helt enkelt inte beredd på extremhettan i en bergig terräng utan träd under gassande, stekhet sol. En del turister tycks omedvetna om riskerna och flera har rapporterats försvunna.

ANNONS
ANNONS

Skyddet i solskyddskrämer saknar vetenskaplig bevisning

Solskyddskräm är ofta förknippat med ökat solande eftersom det sägs skydda oss mot solen, men ju längre exponering i solen, ju högre är risken att utveckla hudcancer i framtiden.

“Svenska myndigheter har i flera tiotals år gett rådet till allmänheten att man ska använda solskyddsmedel. Trots detta har förekomsten av malignt melanom ökat”, berättar Bengt Järvholm, professor i folkhälsa vid Umeå universitet och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus. Forskning rapporterar.

Malignt melanom är cencerformen som ökar snabbast i Sverige.

Solskyddskrämer ger ett visst skydd mot solbränna, men kan samtidigt bidra till ökad risk för cancer genom att vi ofta vistas med i solen när vi smörjt in oss. (Foto: Armin Rimoldi / Pexels)

Risker med hudkrämer

Solskyddskrämer innehåller många olika ämnen, men hur vanligt är det att vi undrar om alla dessa ämnen är bra? I stort sett aldrig.

“Vissa ämnen i solskyddsmedel går igenom huden, vilket man kan mäta genom att studera förekomsten av ämnena eller deras nedbrytningsprodukterna i urinen”.

ANNONS

Man vet inte vilka risker som dessa ämnen kan innebära och därför bör man inte utesluta negativa hälsoeffekter, menar Bengt Järvholm.

Kläder bättre skydd

Det säkraste skyddet är att använda kläder som täcker huden så myckst som möjligt. Hattar med breda brätten är bra eftersom de skyddar ansikte, huvud och öron. Huden på öronen är känslig och särskilt utsatt för skivepitalcancer, enlig Järvholm.

Hatt är ett bra skydd, men vid extremhetta ska man hålla sig i skuggan och dricka mycket vatten för att ersätta vätskan som man svettas ut.

Artikeln var ursprungligen publicerad på Umeå universitets hemsida.

Läs också:

Solen lika livsnödvändig som den är farlig

Nyfikenheten blev Michael Mosleys död

ANNONS

Här är gruppen där hudcancer ökar mest

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS