News55

Solen är lika livsnödvändig som den är farlig

Man ska alltid vara försiktig i solen.
Man ska alltid vara försiktig med att inte somna i solen eftersom risken för att bli bränd blir betydligt högre. Det är viktigt att smörja in alla hudpartier som utsätts för direkt solljus, även fötter, eftersom de är lika känsliga för brännskador. (Foto: Mariia Kamenska / Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Ska du resa i väg på solsemester och känner dig osäker på hur du bör förhålla dig till solande? Här kommer några råd som är bra att tänka på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Solen förser oss med D-vitamin som innehåller viktiga näringsämnen för att kroppen ska fungera och må bra. D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, en av de viktigaste byggstenarna och tillsammans med kalcium skyddar det också mot benskörhet.

Under speciellt vår och sommar är det därför bra att vara ute i solen utan att bränna sig så att den kroppsliga depån för D-vitaminer får en chans att fyllas på naturligt. Man kan även sola en bit in på hösten, det kan ju fortfarande finnas soliga dagar då, upplyser Kenneth Ilvall, läkare i allmänmedicin som svarar på frågor i Hemmets Journal.

Huden känsligare precis efter vintern

Efter vintern är huden blek och är därför känsligare för direkt solljus. Man ska ta det försiktigt med solandet innan den hunnit vänja sig vid solen och framförallt ska man se till att inte bränna sig.

Somna aldrig i solen  –  det kan innebära livsfara att bränna upp sig och samtidigt bli överhettad. Ju fler gånger man bränner sig, desto större är dessutom risken att utveckla hudcancer i framtiden. Det är viktigt att smörja in sig överallt, även fötter. Det är något många inte tänker på, men huden på fötterna är lika känslig som övriga kroppen.

Man behöver egentligen smörja in sig flera gånger under dagen, speciellt efter att ha badat.

Huvudet också känsligt

Skydda ditt huvud  –  det är jätteviktigt. Blir huvudet överhettat kan det orsaka solsting som är ett tecken på att centrala nervsystemet blivit irriterat. De främsta symptomen på solsting är kraftig huvudvärk, illamående och frossa.

ANNONS

Är det riktigt illa kan man bli sjuk i flera dagar. Får man solsting har man vanligtvis bränt sig så illa att huden dessutom faller av efter ett par dagar.

Tänk på detta när du ska i väg på solsemester

  • Undvik direkt solsken 
  • Använd en huvudbonad som skyddar både huvudet och nacke
  • Försök ha lätta, luftiga kläder som låter kroppen andas
  • Drick ordentligt, men kom också ihåg att äta
  • Undvik hård fysisk ansträngning

Läs också:

Professor: Sola mer – slipp dödlig hjärtsjukdom

Vatten som solskydd forskare sågar myter

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS