News55

Nyfikenheten blev Michael Mosleys död

En av de sista bilderna på Michael Mosley
På detta foto från BBC söndagen den 9 juni 2024 pratar läkaren Michael Mosley med Laura Kuenssberg. (Foto: Jeff Overs/BBC via AP/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Den kända läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosleys tragiska bortgång skapade nyligen rubriker när han rapporterats försvunnen på den grekiska ön Symi. Han hade nyfiken begett sig ut på en upptäcksfärd till fots – det blev hans sista promenad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter Michael Mosleys död har ytterligare fyra personer, som på liknande sätt begett sig ut på vandring i den stekheta solen, rapporterats omkomna., det rapporterar Independent.

Den obevekliga hettan i Grekland har slagit rekordnivåer redan i början av sommaren och kan fortsätta stiga. Det är livsfarligt att vistas ute i värmen under alltför långa stunder. Människor rekommenderas stanna inomhus mellan kl. 11.00 och 15.00 under perioder av högtryck.

“Den här värmeböljan kommer att gå till historien. På 1900-talet hade vi aldrig en värmebölja före den 19 juni. Vi har haft flera under 2000-talet, men ingen före den 15 juni,” berättar meteorologen Panos Giannopoulos för tv-kanalen ERT, skriver Independent.

Michael Mosleys kropp bärs bort
Michael Mosleys kropp bärs bort från platsen där den hittades, söndagen den 9 juni 2024. Familjen till den försvunne brittiske TV-presentatören har bekräftat att hans kropp har hittats. Mosleys fru sa i ett uttalande på söndagen att hennes man hade gett sig ut på en vandring och gått vilse. Han kollapsat på en plats där hans kropp var svår att hitta. (Foto: AP Photo/Panormitis Chatzigiannakis/TT)

Race mot tiden

Letandet efter Mosley drog ut på tiden och höll på i drygt fyra dagar innan hans kropp upptäcktes på en bild som en lokal fotograf tagit. Det visade sig att Mosley inte hade hunnit så lång ifrån havet, men på grund av värmeslag hann han inte ta sig till någon skugga.

Han hade begett sig ut på en upptäcksfärd och förmodas ha krypit de sista metrarna innan han kllapsade. Det var i den positionen hans kropp hittades. 

Brandmän och poliser står runt den försvunne brittiske TV-presentatöre
Brandmän och poliser står runt den försvunne brittiske TV-presentatören Michael Mosleys kropp på ön Symi, söndagen den 9 juni 2024. Foto: (Foto: AP/Panormitis Chatzigiannakis/TT)
ANNONS
ANNONS

Inte bara öar drabbas av hettan

Det är inte bara öarna som drabbas av den extrema värmen. När hettan nådde 43 grader i Aten i torsdags stängdes Akropolis, som ligger på en stenig kulle med utsikt över hela staden. Att vistas i solen under så höga temperaturer utan svalka eller tillräckligt med vätska är förknippat med direkt livsfara.

Aten har blivit en av de varmaste städerna i Europa där högst temperaturer uppmätts under sommarhalvåret.

Den sista värmeböljan orsakade flera bränder runtom i Grekland. Brandkåren har nu höjt beredskapen för att snabbt kunna rycka ut i katastrofdrabbade områden. Enligt Dimitris Kalatzis, som leder Symis räddningsteam, försvåras utryckningarna på grund av att turister är omedvetna om risker och avviker från säkra platser. Ibland går de vilse och riskerar att bli överhettade om de inte har skydd eller tillräckligt med vatten med sig. 

Kort fakta om värmeslag

När man drabbas av värmeslag har kroppstemperaturen stigit till alltför höga nivåer och man kan hamna  i tillstånd av hypertermi. Kroppslig temperatur har då nått onormala nivåer. Man kan drabbas av värmeslag om kroppen inte tillförs tillräcklig mängd vätska som ersätter den vätskan som går förlorad när man svettas.

Dödsfall till följd av värmeslag beror ofta på utbredda mikrotromboser och blodkoagulation i kärlen, vilket bland annat kan leda till akut hjärtinfark.

Rekommendationer är att alltid hålla sig i skuggan för att skydda sig mot solen och att inte bränna huden.

ANNONS

Läs också:

Solen är lika livsnödvändig som den är farlig

Ny rapport: Hudcancer ökar lavinartat i Sverige

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS