News55

Expertens tips: Så åldras du hälsosamt

Artikelbild
Motion - ett av de tre M:en för hälsosamt åldrande. Foto: Samuel Steén/TT
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 13 juli 2024Publicerad: 13 juli 2024

De viktigaste att tänka på för att bibehålla hälsan med åren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet av 2023 fanns det 282 000 personer i Sverige som var 85 år eller äldre, enligt de senaste siffrorna från Statistikmyndigheten (SCB).

År 2070 förväntas antalet öka till nära 750 000. Andelen äldre i befolkningen kommer också att öka från mindre än tre procent idag till över sex procent år 2070.

Den ökande andelen äldre i befolkningen skapar både utmaningar och möjligheter för samhället. Behoven för äldreomsorg – såsom vård, boende och socialt stöd – kommer öka.

Samtidigt som det möjliggör att främja hälsosamt åldrande genom olika metoder och stategier.

De tre M:en

Nyckeln till att leva länge är att leva hälsosamt. Det säger John Batsis, geriatrisk specialist, till CNN.

Och det finns tre huvudfaktorer som gång på gång har visat sig vara viktigast att tänka på, för den som prioriterar att åldras sunt:

  1. Mat.
    Matmiljön kan ofta vara utmanande, särskilt i västerländska samhällen där snabbmatsindustrin är väldigt svår att undvika.

    Han betonar vikten av att istället välja mer holistiska livsmedel, vilket ofta inkluderar frukt och grönsaker.
  2. Motion.
    Flera promenader per vecka är bättre än ett enda hårt träningspass. Experten rekommenderar 150 minuter av måttlig aktivitet, fördelat på 30 minuter under fem dagar.

    Aktiviteter som stärker musklerna ytterligare blir också viktigare med åldern, för att bibehålla muskelmassa och muskelstyrka.
  3. Mingel.
    Betydelsen av social samvaro när man åldras är tyvärr förbisedd, otillräckligt studerad och otillräckligt uppskattad, säger John Batsis.

    Men att mingla med andra personer och engagera sig i stimulerande samtal ger en känsla av välbefinnande, en känsla av syfte, att dela historier, att dela gemenskap.

    Det handlar om att ha roligt. Det hjälper ens mentala hälsa. Depression är en risk bland äldre individer men går att undvika genom socialt umgänge.
ANNONS

“Vad är viktigt för dig?”

Definitionen av att åldras hälsosamt är i grund och botten individuell. Det handlar om att fråga sig själv vad som är viktigt för en själv i den här livsfasen?

Nästa steg är att svara på hur det ska kunna uppnås för att sen skapa en strategi för att nå dit, säger John Batsis till CNN.

Läs mer:

Lev länge! Följ fem råd. News55.

Lill Lindfors: Så länge ska jag leva. News55.

Forskare bekräftar: Maten som förlänger livet. News55.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS