News55

Fågelinfluensa: "Pandemi som utvecklas i ultrarapid"

Test för fålelinfluensa.
I USA sprider sig fågelinfluensa bland däggdjur. Experter oroar sig för att olika tillvägagångssätt för djur och människor, när det gäller att testa för viruset, kan hindra en snabbare respons om viruset skulle mutera. (Foto: TT/AP/Bela Szandelszky)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Forskare som spårar spridningen av fågelinfluensa oroar sig alltmer över att luckor i övervakningen kan göra att de ligger flera steg efter en ny pandemi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Reuters har intervjuat mer än ett dussin ledande sjukdomsexperter och många av dem har övervakat den nya subtypen av fågelinfluensa, H5N1, sedan 2020. 

Viruset har spridits till 129 besättningar med mjölkkor i 12 av USA:s stater, vilket signalerar en förändring i viruset som kan föra det närmare att kunna smitta mellan människor. 

Fågelinfluensa har också hittats hos flera andra däggdjur.

Pandemi i ultrarapid

“Det verkar nästan som en pandemi som utvecklas i ultrarapid. Just nu är hotet ganska lågt … men det kan förändras på ett ögonblick”, säger Scott Hensley, professor i mikrobiologi vid University of Pennsylvania, till Reuters.

Ju tidigare en varning om att viruset kan smitta mellan människor kommer, desto snabbare kan skyddande åtgärder vidtas genom att lansera vaccinutveckling, storskaliga tester och åtgärder för att begränsa viruset.

I USA har nu en fjärde person testat positivt för H5-fågelinfluensa, det rapporterar CNN.

Det är departementet för folkhälsa och miljö i Colorado som på onsdagen meddelade att de har identifierat sitt första fall av fågelinfluensa hos människa.

ANNONS

Det är det fjärde fallet som har identifierats i USA i samband med utbrottet av fågelinfluensa bland mjölkkor. Tidigare har två fall av fågelinfluensa hos människa rapporterats i Michigan och ett i Texas.

ANNONS

Inkonsekventa testinsatser

USA:s federala övervakning av mjölkkor begränsas för närvarande till att testa besättningar innan de passerar delstatsgränser. 

Enligt statliga hälsotjänstemän i USA och experter på pandemisk influensa är USA:s statliga testinsatser inkonsekventa och det är få av de människor som exponeras för sjuka nötkreatur som testas.

“Du måste veta vilka som är de positiva gårdarna, hur många av korna som är positiva, hur bra viruset sprider sig, hur länge dessa kor förblir smittsamma, den exakta smittvägen”, säger den holländska influensavirologen Ron Fouchier vid Erasmus Medical Center i Rotterdam, till Reuters.

Olika tillvägagångssätt

Enligt Jeanne Marrazzo, chef för U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases, är övervakningen av människor är “mycket, mycket begränsad”.

Reuters skriver att hon beskriver USA:s nationella folkhälsomyndighet, CDC:s, nätverk för mänsklig influensaövervakning som “verkligen en passiv rapporteringsmekanism, passiv presentationsmekanism”.

ANNONS

Enligt henne är USA:s jordbruksdepartementet mer proaktivt när det gäller att testa kor, dock offentliggör de inte vilka gårdar som påverkas.

Flera experter menar att olika tillvägagångssätt från hälsomyndigheter för människor och djur skulle kunna hindra en snabbare respons om viruset skulle förändras.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som “enormt oroväckande”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS