Många som följer kost- och träningsprogram upplever att de har fått svårare att gå ned i vikt när de blivit äldre.
Mest läst i kategorin
När vi blir äldre förändras vår ämnesomsättning, alltså kroppens process för energiförbränning, det skriver Wellobe Aftonbladet.
När vi tränar är vi metaboliskt aktiva och då förbränner vi fler kalorier, men när vi blir äldre kan ämnesomsättningen saktas ned, vilket gör att vår kroppsvikt kan förändras och fett kan ansamlas på andra ställen än tidigare.
Hormoner och livsstil
Våra hormoner påverkar också vår förmåga att gå ned i vikt och även de förändras när vi åldras så viktminskning kan bli svårare.
Under klimakteriet är det väldigt vanligt att kvinnor går upp i vikt, det minskade östrogenet kan ha den effekten.
När män är i 40-årsåldern börjar deras testosteronnivåer sjunka och eftersom testosteron reglerar fettfördelning, muskelmassa och muskelstyrka sjunker deras förbränning något.
När vi åldras förändras också vår livsstil, en del blir mindre aktiva när de går i pension, men för att hålla hjärnan aktiv är det viktigt att komma ut och göra nya saker, det kan samtidigt öka motivationen att gå ned i vikt.
Fem tips
Det är viktigt att röra på sig eftersom vår muskelmassa minskar med åldern. Det är också bra att äta en kost som är rik på protein eftersom det hjälper till att bygga muskler och även bidrar till att öka ämnesomsättningen.
Drick mycket vatten och ät mycket frukt och grönsaker som innehåller mycket vitaminer och mineraler men lite kalorier. De kan även hålla dig också mätt längre eftersom de tar också längre tid att smälta.
Och, se till att inte stressa för när du är stressad producerar din kropp kortisol och det kan leda till att du går upp i vikt, det skriver Wellobe Aftonbladet.
Tre enkla råd för bättre vikt och hälsa
Med hjälp av tre enkla råd gick Devlin Donaldson ned 18 kilo, minskade 25 centimeter runt midjan och stabiliserade sitt blodsocker.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.