News55

Tre enkla råd för bättre vikt och hälsa

Någon med gymnastikskor är ute och går. När Devlin Donaldson följde tre enkla rekommendationer för hur han skulle förbättra sin hälsa gick han inte bara ned i vikt och stabiliserade sitt blodsocker, han fick också mycket mer energi till att leva sitt liv
När Devlin Donaldson följde tre enkla rekommendationer för hur han skulle förbättra sin hälsa gick han inte bara ned i vikt och stabiliserade sitt blodsocker, han fick också mycket mer energi till att leva sitt liv. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 maj 2024Publicerad: 28 maj 2024

Med hjälp av tre enkla råd gick Devlin Donaldson ned 18 kilo, minskade 25 centimeter runt midjan och stabiliserade sitt blodsocker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Devlin Donaldson anmälde sig till ett hälsoprogram som skulle förbättra hans typ 2-diabetes och göra att han kunde sluta med sina mediciner, det skriver Business Insider

Långa promenader

Förutom att han fick personliga råd och rekommendationer på sin telefon om vad han skulle äta och hur mycket han skulle sova, rådde programmet honom att få in mer rörelse genom att försöka gå 10 000 steg om dagen.

“Som alla träningsgrejer är det alltid det mest smärtsamma under de första dagarna”, säger han till Business Insider.

Han tänkte att det var galet att han skulle gå 10 000 steg om dagen och trodde aldrig att det skulle hända.

Nu säger han att de extra stegen har spelat en förvånansvärt avgörande roll, såväl för att hantera hans vikt, som för att reglera hans blodsocker, förbättra hans kolesterol och sänka hans blodtryck.

ANNONS

Reglerar blodsockret

Nuförtiden, när Devlin Donaldson märker att hans blodsocker stiger på glukosmätaren, vidtar han åtgärder.

ANNONS

Ett av de enklaste sätten är att bara gå upp och ta en promenad, det är lätt för honom nu, men det var det inte i början.

Första gången han gick ut för att promenera var han slutkörd efter 2 500 steg. Nu tycker han om att gå promenader som är upp till fyra gånger så långa som den där första promenaden.

Han förklarar att så länge han är konsekvent mår han faktiskt bättre vid slutet av åtta kilometer än han mådde när han startade.

Räcker med färre steg

Enligt experter behöver du inte gå 10 000 steg för att få de fördelar mer daglig rörelse ger och Devlin Donaldson håller med.

Det verkar som att 8 000 steg är en sorts tröskel där flera livslängdsfördelar slår in, men forskare börjar samla in data som visar att till och med 2 000 till 4 000 steg om dagen fortfarande dramatiskt minskar en persons risk att dö, speciellt av hjärtproblem.

Även 500 steg kan göra skillnad. Det som är viktigast är att du får tillräckligt med regelbundna rörelser för att hålla ditt hjärta pumpande så att blod och syre flödar i kroppen.

De första tre till fyra månaderna med programmet kände sig Devlin Donaldson fortfarande slö och deprimerad, men efter det vände hans energi.

ANNONS

Han säger att det var som en inflexionspunkt.

“Jag fick all denna energi, och det har fortsatt. Från den punkten var min energi jättehög, och det är en otrolig gåva att få energi att leva livet, njuta av det och engagera sig i det igen istället för att känna sig tung och stillasittande och trött hela tiden”, säger han till Business Insider.

Stärkelsefria grönsaker

Ett annat råd Devlin Donaldson fick var att innan måltider äta grönsaker som inte innehåller stärkelse. Ibland får han lite sparris, andra måltider kan det vara selleri eller blomkål.

Han tycker även om att äta lite broccoli och ost, eller en sallad innan han äter resten av sin middag.

Näringsexperter tror att för personer med typ 2-diabetes kan det hjälpa till att kontrollera blodsockret och sakta ned matsmältningen om de äter grönsaker innan en måltid.

För personer som inte har diabetes är det inte säkert att det har några fördelar med att äta på det här sättet.

Äppelcidervinäger

ANNONS

Devlin Donaldson har också börjat hälla lite äppelcidervinäger i sitt vattenglas. Han tar vanligtvis en tesked i ett glas.

Han har märkt att äppelcidervinäger verkligen hjälper till att sänka hans blodsocker. Oberoende näringsexperter är dock inte helt säkra på att det hjälper och menar att det finns hälsosammare sätt att få ner sitt blodsocker.

Ett par matskedar äppelcidervinäger om dagen utspätt i vatten eller i en salladsdressing är förmodligen ganska säkert, men större doser kan ge långsiktiga negativa effekter, eftersom det är så surt. 

Det passar inte alla och personer med sura uppstötningar, tandproblem eller andra medicinska tillstånd som påverkas av livsmedel med hög surhet rekommenderas inte att testa äppelcidervinäger.

Så kan du äta dig frisk från diabetes

Att drabbas av diabetes påverkar ofta hela kroppen och kräver livslång behandling. Nu kan forskare hittat ett sätt att motverka diagnosen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS