News55

Feta katter hjälper människor gå ner i vikt

katter
Forskarna har upptäckt att överviktiga katter kan vara bästa källan till att bekämpa mänsklig fetma. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

Forskarna har upptäckt att överviktiga katter kan vara bästa källan till att bekämpa mänsklig fetma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det låter otroligt men den nya studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports och den kan bidra ökad förståelse hur tarmbakterier påverkar tillstånd som fetma och typ 2-diabetes, skriver Pet é Pop på MSN.com.

Feta katters kostrelaterade förändringar i tarmens mikrobiom uppges ha stora likheter med hur kosten påverkar människan.

Sju redan överviktiga katter matades med en strikt diet i studien under 16 veckors tid.

Dieten övergick från fri utfodring med kommersiellt kattfoder till en specialframtagen viktminskningsdiet och vidare till kaloribegränsad viktminskningsmat.

Det upptäckte forskarna med katterna

Hos katterna som tappade kilon med den kalorireducerade dieten märktes en ökning av en kortkedjad fettsyra kallad propionsyra i avföringsproverna.

Denna propionsyra hjälper till att reglera aptiten hos andra däggdjur och minskar fettansamlingen, den skyddar mot fetma och diabetes.

Vid sidan av ökningen av propionsyra ökade tarmbakterien Prevotella 9 copri, uppger Pet é Pop på MSN.com med hänvisning till de nya rönen om våra kära husdjur.

ANNONS

“Att kunna se förändringar hos katter som uppstår i samband med fetma och typ 2-diabetes hos människor gör dem till en riktigt bra modell för att börja leta efter mer riktade mikrobiomterapier för fetma hos människor om vi ser en liknande förändring”, säger Dr. Jenessa Weston, biträdande professor i veterinärklinisk vetenskap vid Ohio State University och huvudforskare, i en kommentar till studien.

Läs även: Wow – det visste du inte om din katt News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS