News55

Fetmaläkemedel minskar drog- och alkoholmissbruk

De nya läkemedlen mot fetma och diabetes, som Ozempic, hjälper även mot drog- och alkoholmissbruk
De nya läkemedlen mot fetma och diabetes, som Ozempic, hjälper även mot drog- och alkoholmissbruk. (Foto: Adam Ihse/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

De nya läkemedlen mot fetma och diabetes, som Wegovy och Ozempic, har fler hälsofördelar, de kan minska drog- och alkoholmissbruk med upp till 50 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så kallade GLP-1-läkemedel, som de nya viktminsknings- och diabetesläkemedlen Wegovy, Ozempic och Zepbound och Mounjaro, fungerar genom att efterlikna ett tarmhormon som kontrollerar blodsockret, det skriver Wall Street Journal.

Kan bli ny lovande behandling

Nu har en ny studie funnit att personer som tar dessa läkemedel har 40 procent lägre frekvens av opioidöverdos än personer som inte tar dem.

Studien är stor, hela 503 747 personer med en historia av opioidberoende, varav cirka 8 103 tog något av dessa GLP-1-läkemedel, har analyserats i den, det skriver tidskriften Addiction.

Studien tittade även på 817 309 personer med en historia av alkoholmissbruk, varav 5 621 tog ett GLP-1-läkemedel. Forskarna fann att de som tar dessa läkemedel har 50 procent lägre frekvens av alkoholförgiftning jämfört med dem som inte tar läkemedlen.

Enligt den nya studiens huvudforskare Fares Qeadan och studiens medförfattare Ashlie McCunn och Benjamin Tingey, visar studien möjligheter för en ny behandling av drogmissbruk.

Forskarna, vid Loyola University Chicago, säger att studien öppnar vägar för mer omfattande och effektiva behandlingsstrategier för opioid- och alkoholmissbruk.

Har även andra hälsofördelar

ANNONS

Andra studier har tidigre visat att semaglutid, den verksamma substansen i Novo Nordisks läkemedel Wegovy, mot fetma och Ozempic, mot diabetes, minskar risken för stroke och hjärtinfarkt, bromsar utvecklingen av njursvikt sa,t förbättrar fysisk funktion och minskar smärta hos personer med artros.

Nyligen stödde Europeiska tillsynsmyndigheter användning av Wegovy som hjälp för att minska risken för hjärtsvikt hos överviktiga.

Europeiska tillsynsmyndigheter har redan godkänt läkemedlet som en behandling för att minska risken för hjärtinfarkt och stroke hos överviktiga eller feta vuxna utan diabetes.

Nästa år planerar Novo Nordisk att ansöka om godkännande för Wegovys utökade behandlingstäckning hos USA:s tillsynsmyndighet.

Läkemedelsjättens nästa stora marknad – barn

Saxenda, ett danskt läkemedel för viktminskning, har testats på barn mellan sex och elva år med goda resultat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS