News55

Flera gripna efter död i kapsel för självmord

Sarcokapseln som användes självmord för första gången den 23 september
Sarcokapseln som användes självmord för första gången den 23 september. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Ratel)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

I Schweiz har en kapsel tagits fram som ska hjälpa människor att ta självmord, efter att en kvinna dött i den har flera personer gripits.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På måndagen användes Sarco, en kapsel för självmord, för första gången av en 64-årig amerikansk kvinna som dog i den, det skriver Blick.

Enligt Florian Willet, advokat och en av grundarna till den schweiziska självmordskliniken The Last Resort, led kvinnan sedan flera år av en immunbristsjukdom.

Han var den enda som var närvarande vid självmordet, och han beskrev kvinnans död som “fredlig, snabb och värdig”, enligt Blick.

Nöjd med sin dödskapsel

Sarcokapselns uppfinnare, Philip Nitschke, är nöjd med att kapseln fungerade precis som den är designad att göra: ”nämligen att möjliggöra en frivillig, icke-medicinerad, fredlig död vid tidpunkten för personens val”, skriver Blick.

Enligt den holländska tidningen Volkskrant följde han kvinnans död från Tyskland med hjälp av en syrgas- och pulsmätare sant en kamera i Sarcokapseln.

”När hon gick in i Sarco, tryckte hon på knappen nästan omedelbart. Hon sade ingenting. Hon ville verkligen dö. Jag uppskattar att hon förlorade medvetandet inom två minuter och att hon dog efter fem minuter”, säger Philip Nitschke till Volkskrant.

“Vi såg krampaktiga, små ryckningar i musklerna i hennes armar, men hon var förmodligen redan då medvetslös. Det såg ut precis som vi förväntade oss”, fortsätter han till Volkskrant.

ANNONS
ANNONS

Olaglig dödsmaskin

Fiona Stewart, advokat och medlem av The Last Resorts Advisory Board, förklarar att självmordskliniken hela tiden har agerat utifrån juridisk rådgivning från sina advokater som sedan 2021 alltid har visat att användningen av Sarcokapseln är laglig i Schweiz.

Dödsfallet ägde rum i en privat skog i kantonen Schaffhausen nära den schweizisk-tyska gränsen och på tisdagsmorgonen bekräftade Peter Sticher, kantonens första åklagare, att det varit en insats med polis och åklagare i samband med Sarcokapseln.

Åklagarmyndigheten i Schaffhausen har inlett ett brottmål mot flera personer för att ha framkallat och hjälpt till vid självmord och flera personer har satts i polisförvar. 

Bryter mot två lagar

Enligt Philip Nitschke och Fiona Stewart är de gripna en fotograf från tidningen Volkskrant, två advokater och Sarcos medpresident Florian Willet.

Enligt förbundsrådet Elisabeth Baume-Schneider från Schweiz socialdemokratiska parti SP, är Sarcokapseln är inte laglig i två avseenden.

Den bryter mot Schweiz produktsäkerhetslagstiftning och dess användning av kväve bryter mot den schweiziska kemikalielagen.

ANNONS

Så säger läkare om dödshjälp

Den svåra och känsliga frågan om dödshjälp är ständigt pågående och är en väldigt snärjig debatt att ta. Vill vi ha kontroll över allt? Till och med döden.

CC BY-SA 4.0

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS