News55

För mycket tv-tittande påverkar hur du åldras

En tv med öl och chios på bordet framför. Mycket tv-tittande påverkar vår möjlighet att åldras hälsosamt, förutom att det innebär mycket stillasittande, medför det vanligtvis andra dåliga vanor, som förtäring av skräpmat
Mycket tv-tittande påverkar vår möjlighet att åldras hälsosamt, förutom att det innebär mycket stillasittande, medför det vanligtvis andra dåliga vanor, som förtäring av skräpmat. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

Att byta ut tv-tittande mot fysisk aktivitet associeras i en ny studie med signifikant bättre chanser att åldras på ett hälsosamt sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har analyserat data från studien Nurses’ Health Study, med över 45 000 deltagare som 1992 var 50 år eller äldre och som då inte hade några kroniska sjukdomar, det skriver CNN.

Forskarna följde upp studiedeltagarna i 20 år för information om den tid de satt på jobbet, satt hemma och tittade på tv och hur mycket de stod eller gick hemma och på jobbet. 

De analyserade sedan dessa data med data om deltagarnas åldrande.

Hälsosamt åldrande

Hälsosamt åldrande definierades i den nya studien som att leva till minst 70 år och bibehålla minst fyra friska områden: ingen allvarlig kronisk sjukdom och ingen försämring av subjektivt minne, fysisk hälsa och mental hälsa.

Studien fann att varje extra två timmars sittande för att titta på tv var associerat med en 12-procentig minskning av chanserna att åldras på ett hälsosamt sätt.

Att lägga till två timmars lätt fysisk aktivitet på jobbet ökade i stället sannolikheten för hälsosamt åldrande med 6 procent.

Och att ersätta en timmes sittande framför tv:n med lätt fysisk aktivitet, hemma eller på jobbet, förknippas i studien med bättre chanser till hälsosamt åldrande.

ANNONS
ANNONS

Stillasittande

“Att slappa framför tv:n verkar alltid vara förknippat med sämre resultat. Självklart är det fysiologiskt vettigt att människor aldrig var menade att sitta framför en skärm hela dagen”, säger Andrew Freeman till CNN.

Han är chef för kardiovaskulärt förebyggande och välbefinnande vid National Jewish Health i Denver, USA, och har inte varit involverad i studien. Han tillägger att ju mer vi sitter, desto mer problem får vi, särskilt när vi blir äldre.

En studie från 2017 visar till exempel på ett samband mellan sittande och tidig död, oavsett orsak.

Dåliga vanor

Andrew Freeman påpekar att för den som äter en mycket stor mängd salt är det särskilt illa att sitta mycket, utan att få tillräckligt med rörelse som hjälper till att cirkulera vätska.

Enligt honom hör dessa ohälsosamma vanor ofta ihop.

“När människor sitter framför tv:n, medför det vanligtvis alla dessa andra komorbida aktiviteter, som att äta skräpmat, tv-middagar, att inte få kontakt med andra, och det kan till och med störa sömnen,” säger han till CNN.

ANNONS

Men, det är inte bara tv-tittande som påverkar, tiden sittande i vardagsrumssoffan eller vid ett skrivbord tar också bort möjligheter att komma ut och vara aktiv.

(O)vanorna som ökar din risk att dö i förtid

Om du har de här vanorna, eller snarare ovanorna, löper du högre risk att dö, och det handlar inte bara om sådant vi redan vet, som rökning, dålig kost och stillasittande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS