News55

(O)vanorna som ökar din risk att dö i förtid

ett par dansar på ett fullt dansgolv. Att dansa kan minska risken att dö i förtid eftersom det är bra motion och även har kopplats till ett hälsosamt socialt liv
Att dansa kan minska risken att dö i förtid eftersom det är bra motion och även har kopplats till ett hälsosamt socialt liv. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Om du har de här vanorna, eller snarare ovanorna, löper du högre risk att dö, och det handlar inte bara om sådant vi redan vet, som rökning, dålig kost och stillasittande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men ja, stillasittande kan påverka din livslängd, i alla fall hur mycket och hur länge du sitter still, det skriver Microsoft.

Stillasittande

För alla som jobbar sittande framför en dator vid ett skrivbord är det här inte så kul att veta, genom att ta några pauser och stå upp en stund eller använda ett ståbord kan vi dock förbättra oddsen.

Enligt forskning kan du förlänga ditt liv med upp till två år genom att minska den tid du sitter still till mindre än tre timmar om dagen.

Samma forskning fann att om vi minskar vårt tv-tittande till mindre än två timmar om dagen kan vi förlänga vårt liv med 1,4 år till.

En studie har visat att lång pendling till jobbet påverkar både män och kvinnor men att den negativa effekten på kvinnors livslängd är större.

De som pendlar långa sträckor tillbringar inte bara mer tid sittande, de får också mindre tid när de kan vara aktiva.

ANNONS

Negativa känslor

ANNONS

Forskning har kopplat smartphoneanvändning bland universitetsstudenter till försämrad sömnkvalitet och högre nivåer av ångest och depression. vilket också kan ha negativ inverkan på den förväntade livslängden.

Det är normalt att vara nedstämd ibland, men att vara olycklig under flera år kan på sikt förkorta livet.

Starka negativa känslor ger upphov till en stressreaktion som ger högre blodtryck, högre hjärtfrekvens och frisättning av stresshormonet kortisol. Det är inte bra för hälsan om det händer för mycket och för ofta.

Att oroa sig för döden och ständigt oroa sig över sin egen dödlighet kan påverka hälsan och kan faktiskt leda till för tidig död.

Sömnen

Att regelbundet sova mindre än fem timmar per natt ökar risken att dö, men att sova för mycket är heller inte bra.

Om du sover mer än nio timmar per natt ökar risken att du utvecklar diabetes eller kranskärlssjukdom, vilket också ökar din risk att dö tidigt.

Det är inte bra för dig att stanna hemma för mycket, det är ohälsosamt att vara inomhus för mycket och det ökar risken att dö i förtid.

ANNONS

Inomhusluften är faktiskt mer förorenad än utomhusluften, enligt Naturvårdsverket. Brist på solljus stör dessutom din dygnsrytm och kan leda till D-vitaminbrist.

Socialt liv och ekonomi

Forskning som tittat på 148 studier har funnit att människor med stabila sociala relationer löper 50 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med personer som inte har det.

Att dansa kan öka din livslängd, det är bra motion och har även kopplats till ett hälsosamt socialt liv.

Att slarva med pengar kan förkorta ditt liv, när du spendera dina pengar klokt gynnar du din hälsa och att slarva med dem kan vara dåligt för ditt hjärta.

Att ha en nödfond, och inte leva från ena månaden till den andra, har visat sig minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar bland äldre vuxna.

Alkohol

Överdriven konsumtion av alkohol är inte bra och kan öka risken att dö för tidigt, men Microsoft skriver att risken för dödsfall kan öka av att inte dricka någon alkohol alls.

ANNONS

Men det gäller inte all alkohol utan vin, som är fullt av antioxidanter, varför ett glas vin då och då kan minska inflammation.

Enligt Microsoft kan rödvin även minska risken att utveckla Alzheimers sjukdom, Parkinsons, hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

Att slarva med din munhälsa är en annan sak som kan påverka din livslängd. Om du borstar tänderna och använder tandtråd blir du av med bakterier som annars kan spridas i din kropp.

Enligt en studie kan tandtråd öka din förväntade livslängd med hela 6,4 år.

Kosten

Att äta rött kött varje dag beräknas öka risken att dö med cirka 13 procent. Detsamma gäller processat kött. Att äta fågel minskar däremot risken att dö i förtid med 14 procent, fisk kan minska risken med 7 procent.

Personer som varje dag äter stark mat löper enligt en studie 14 procent lägre risk att dö i förtid, jämfört med personer som bara äter stark mat en gång i veckan.

Enligt American Heart Association är människor som äter frukost vanligtvis friskare än de som inte gör det, sett till ett antal biomarkörer, som kolesterolnivåer, kardiovaskulär hälsa och blodtryck.

ANNONS

Det kan dock vara fördelaktigt med periodisk fasta, enligt vissa studier kan det öka livslängden.

Annat kan spela in

Microsoft skriver att alla saker de listar bara är en korrelation och i alla fall kan det så klart finnas andra faktorer som spelar in, de uppger att informationen hämtats från följande källor:

Health Digest, CBS News, Verywell Health, American Journal of Preventive Medicine, ScienceAlert, Environmental Protection Agency, PLOS Medicine, Harvard Health och BMJ.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS