News55

Forskare: Äldre yngre än någonsin

äldre
Det är bättre fart på äldre i dag än tidigare, och tack vare det håller vi oss ung längre. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

I fjol gav han ut en bok om att 70 är det nya 50, men se upp så att du inte blir en soffpotatis på ålderns höst – det är hyperviktigt att hålla huvud och kropp i trim.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du inte redan har det – gör en plan för din pension, betonar Ingemar Skoog, 70, äldreforskare och seniorprofessor i psykiatri, i en intervju med Hemmets Journal.

“Det finns förstås ibland en fara för en del att gå i pension. Det kan bli som en enda lång semester. Man sover länge på morgonen, är hemma mer, rör på sig mindre, håller inte igång hjärnan, tappar sitt driv och börjar dricka mer alkohol. Saker som kan försämra ens hälsa. Men, med det sagt finns det mycket man kan göra för att åldras på ett bra sätt”, säger han till tidningen.

En strategi helt nödvändig

Förra året gav han ut boken 70 är det nya 50 – hur äldre är yngre än någonsin och hur du håller hjärnan och kroppen i form (Polaris).

Han är själv mycket aktiv, promenerar och springer och jobbar 30 procent på universitetet i Göteborg.

Det är a och o att ha dagliga rutiner, en strategi som håller dig i form som pensionär, menar han.

Många väljer onekligen att bli så kallade jobbonärer. De senaste två årtiondena har sysselsättningen bland äldre fördubblats.

Hälsan ger upphov till bekymmer

ANNONS

Samtidigt finns en utbredd oro hos många att hälsan försämras i takt med åldrandet.

En rapport som Hemmets Journal hänvisar till visar att oron är störst hos de äldsta, sex av tio bland dem grubblar över hälsoaspekten medan varannan av de något yngre pensionärerna oroar sig över försämrad hälsa.

Läs även: Det är inte bara ålder som ger grått hår News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS