News55

Forskare: Bönor kan lindra depression

bönor
Bondbönor gör underverk vid depression, enligt forskaren som artikeln handlar om. På bilden syns en vegetarisk rätt som innehåller nämnda bönor. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 aug. 2024Publicerad: 15 aug. 2024

Forskaren vid universitet i Cambridge är säker på sin sak: Bondbönor är inte bara rika på protein, fibrer och näringsämnen – växten får deprimerade att må bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nadia Mohd-Radzman, som forskaren heter, delar med sig av tre recept på bondbönor, eller favabönor som de också kallas, i Business Insider.

Vi återkommer till det.

Men hur är det möjligt att dessa bönor som växer på åkrar har positiv effekt på depressionssymptom?

Hemligheten är att bönorna innehåller en kemikalie – levedopa – som omvandlas till dopamin.

Dopamin beskrivs som ett njutningshormon och används medicinskt mot bland annat Parkinsons sjukdom, som orsakar problem med motoriken, skakningar och svårigheter att gå.

Nedstämda får uppleva glädje

Fler bevis finns, skriver Business Insider, för att kemikalien i bondbönor, dopaminet eller 1-dopa, kan lindra problem för patienter som lider av en oförmåga att känna glädje och njutning.

Detta tillstånd kallas anhedoni och drabbar 70 procent av personer med depression, enligt en studie från 2023 som är publicerad i tidskriften Clinical Psychopharmacology and Neuroscience.

ANNONS

Anhedoni uppges också vara starkt kopplad till inflammation.

“En studie från 2022 publicerad i Nature Molecular Psychiatry fann att när en liten grupp personer med depression som hade höga biomarkörer för inflammation tog l-dopa-tabletter, lindrades deras anhedoni. Effekten sågs bara hos personer som hade både inflammation och depression”, skriver BI och berättar att Cambridgeforskaren Nadia Mohd-Radzman är i färd med att starta en liknande studie.

ANNONS

Lyfter den mentala hälsan

Hon menar att bondbönornas innehåll av kostfibrer, som i sin tur stöder en hälsosam tarmmikrobiom – det vill säga samlingen av olika bakterier i mag- och tarmsystemet – samtidigt ger förbättringar av den mentala hälsan.

Behandling av depression med bondbönor är en billigt och tillgängligt, har amerikanska forskare kommit fram till.

Recepten på bönor i korthet

Nadia Mohd-Radzman äter bönorna varje dag. Ibland som mellanmål, då räcker det att strö lite salt och sojasås över bönorna och sedan pressa ut bönorna ur baljorna.

Hon gör ofta en wok av bönorna, då blancherar hon bondbönorna först i kokande vatten och pressar sedan ut dem ur baljorna när de svalnat.

ANNONS

“Sedan rör hon helt enkelt om dem med lite tofu för extra protein, vitlök och lök för smak, och antingen svamp eller morötter”, berättar Business Insider.

Mjuka och unga bönor kan med fördel hackas i bitar och sedan slängas direkt i wokpannan, utan förberedelse.

Det går också att göra dipp på bönorna, då tillsätter man olja och kryddor och mosar bondbönorna. Salta, peppra och ha på olivolja. Avnjut dippen med pitabröd eller rostat bröd, är tipset.

Läs även: Lista: Topp 10 – mat med mest protein News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS