News55

Forskare gör smaklösa tomater godare

En kvinna håller i några stora odlade tomater. Odlade tomater har genom förädling blivit mycket större än sina vilda släktingar, men det har också gjort att de tappat smak. Nu säger sig kinesiska forskare kunna råda bot på det
Odlade tomater har genom förädling blivit mycket större än sina vilda släktingar, men det har också gjort att de tappat smak. Nu säger sig kinesiska forskare kunna råda bot på det. (Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 nov. 2024Publicerad: 14 nov. 2024

Har du märkt att stora tomater ofta är smaklösa? Forskare säger sig nu kunna åtgärda det problemet genom att manipulera gener.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har identifierat gener som påverkar tomaters sockernivåer och lyckats göra stora domesticerade tomater lika söta som sina vilda släktingar, det rapporterar The Guardian.

Vilda tomater producerar små, söta frukter, men domesticerade tomater, som förändrats genom industriell odling för att ge stora skördar, får 10–100 gånger större frukter.

Identifierat gener

Forskare i Kina säger nu att de har identifierat två gener som bromsar tomaters sockerproduktion och skapat genmodifierade versioner av domesticerade tomater som får stora, men söta frukter.

Enligt professor Sanwen Huang, generaldirektör institutet för jordbruksgenomik vid Kinesiska Academin för Jordbruksvetenskap, i Shenzhen, var det nödvändigt att balansera konsumenters behov med producenters och bönders.

“Bönder vill ha större tomater och högre avkastning, medan konsumenterna vill ha sötare tomater. Vår upptäckt av sockerbromsgenerna leder till (förädling av en) sötare tomat utan att offra fruktstorlek och avkastning, vilket bryter det negativa förhållandet mellan avkastning och kvalitet”, säger han till The Guardian.

ANNONS

Viktig näring i tomater

Som livsmedel klassar och använder vi tomater som grönsaker, men botaniskt klassas de som frukter.

ANNONS

Tomater innehåller både vitaminer och mineraler och flera ämnen i tomater har visat sig kunna hejda cancerframkallande processer i kroppen, det skriver Säsongens bästa.

Tomater är rika på vitamin C, folsyra samt andra antioxidanter som karotenoider, särskilt lykopen, men även betakaroten och lutein.

Karotenoider är en grupp organiska fettlösliga närings- och färgämnen som finns naturligt i växter och de har i studier visat sig kunna kopplas till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom samt olika former av cancer.

Lykopen har i epidemiologiska studier visat på förebyggande effekt mot prostatacancer, det har också en solskyddande effekt på huden.

Lykopen klarar uppvärmning väl och finns alltså kvar i tomater som tillagats, men tomater innehåller även betakaroten, askorbinsyra och tokoferoler som är känsliga för upphettning.

Det viktiga mineralet kalium finns i tomater, det bidrar till att sänka blodtrycket, det är också nödvändigt får vår vätske- och syrabalans, för att våra njurar och muskler ska fungera normalt samt för vår nervfunktion, det skriver Säsongens bästa.

Så mognar dina tomater bäst inomhus

Om dina tomater inte hinner mogna innan det börjar bli kallt ute kan du låta dem mogna inne, här är några bra tips på hur du kan göra.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]