News55

Forskare: Probiotika i öl har potential

En kvinna dricker öl.
Öl kan kanske i framtiden bli ännu bättre för tarmfloran än det sägs vara i dag. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 nov. 2024Publicerad: 18 nov. 2024

Probiotika i öl kan inte bara göra drycken bättre för magen och hälsan, det kan även utveckla ölens smak och arom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dietister har lyft fram att öl är bra för tarmen och immuniteten samt kan stimulera mångfalden i tarmens bakterieflora och att det är en dryck som kan ha större effekter än probiotika, så länge den konsumeras med måtta, det skriver The Drinks Business.

Forskare vid National University of Singapore skapade år 2017 en suröl som innehöll en probiotisk stam som, enligt forskarna, kunde neutralisera gifter och virus samt reglera immunsystemet.

Kan bli ny kategori

Eftersom “probiotiska kulturer inte skadar öls sensoriska profil” kan det vara ett “lovande” drag att lägga till dem i öl, så skriver forskare i en vetenskaplig artikel om ny forskning i ämnet.

I den nya forskningen har forskarna gått längre för att beskriva hur öl med probiotika kan bli en ny kategori. De menar att det här även kan utveckla öls smakprofiler då probiotisk öl kan få unika smaker och aromer.

Forskningen visar att probiotiska produkter ger hälsofördelar när de konsumeras dagligen och forskarna föreslog att så länge komplementära jäststammar användes för att skapa probiotisk öl finns det “potential för positiva hälsoeffekter”.

Stammar och tidpunkt

Enligt forskarna är stammarna L. paracasei F19 och L. paracasei 431 lämpliga kandidater för användning i bryggerier.

ANNONS

Analys indikerar dessutom att L. paracasei 431-stammen kan vara den mest anpassningsbara till ölförhållanden, eftersom den har proteiner som är relaterade till kolhydratmetabolism.

Forskningen visar att den tidpunkt då humle tillsätts ölen är avgörande eftersom införande av humle under de inledande stadierna av kokningen kan påverka probiotisk tillväxt.

“Trots tekniska utmaningar har strategier dykt upp för att övervinna dessa barriärer, nämligen probiotisk immobilisering, samjäsning och jäsning med S. boulardii, vilket möjliggör skapandet av funktionella ölsorter som är potentiellt fördelaktiga för konsumenternas hälsa”, skriver forskarna i sin artikel.

Välj rätt kost – må bra och slipp inflammation

När vi tröstäter tar vi ofta till sådant som kan orsaka inflammation i kroppen, det finns dock livsmedel som är antiinflammatoriska. Här är några av dem.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS