Det som länge setts som en lite gammaldags rätt med stickig doft har nu visat sig vara rena dunderkuren för magen.


Mest läst i kategorin
Forskare i USA har nämligen upptäckt att fermenterad kål, som surkål och kimchi, inte bara är bra för tarmhälsan – den kan till och med laga en inflammerad tarm.
Frida Hållenius är docent i molekylär nutrition vid Lunds universitet.
“Det är bra att äta något fermenterat varje dag”, tipsar Frida Hållenius till Aftonbladet.
MISSA INTE: Forskare varnar: Vanliga diabetesläkemedel kan skada synen
Fermenterad kål är magens bästa vän
Att mat påverkar magen är ingen nyhet. Men att just surkål kan ha så tydlig effekt på tarmen är överraskande för många.
Den nya studien visar att ämnen som bildas när kålen får jäsa skyddar tarmen mot de skador som uppstår av en alltför fettrik kost – något som blivit vanligare med åren.
Rå kål och saltlake hade däremot inte samma verkan. Det är alltså själva fermenteringen som gör susen.
“Studien visar väldigt tydligt att läckage kan förebyggas av nyttoämnen från den fermenterade kålen”, förklarar Frida Hållenius till Aftonbladet.
MISSA INTE: Närkontakt med asteroiden – på fredag den trettonde
Senaste nytt
En tarm som läcker påverkar hela kroppen
När tarmen och magen är irriterad och inflammerad kan små ämnen ta sig ut i blodet. Det handlar om rester från bakterier och annat som inte hör hemma där.
Resultatet blir en låggradig inflammation – en tyst fiende som på sikt kan bidra till allt från trötthet till hjärt-kärlsjukdomar.
För den som ofta äter fet mat har tarmen det extra kämpigt. Fett som inte bryts ner ordentligt fortsätter ner i tjocktarmen och stör balansen. Då kan surkål, eller andra fermenterade grönsaker, göra skillnad.
MISSA INTE: Ny variant av corona sprider sig – fall bekräftade i Sverige
Surkålen gör jobbet redan innan den når magen
Det som annars hade skett i tjocktarmen – att bakterier bryter ner fibrerna och bildar skyddande ämnen – har redan skett i burken.
“Då bildas olika typer av mjölksyror och andra ämnen som påverkar tarmen positivt – tätar till exempel en läckande tarm, ger energi till tarmcellerna och verkar antiinflammatoriskt”, säger Frida Hållenius till tidningen.
Dessutom gynnar surkål tillväxten av laktobaciller – goda bakterier som visat sig kunna skydda mot både turistdiarré och magproblem efter antibiotikabehandling.

Lite varje dag räcker gott
Forskningen kring magen och tarmen är ett område som växer. Vissa forskare tittar till och med på om det finns ett samband mellan tarmens skick och sjukdomar som Alzheimer.
“En mer långsökt koppling är den mellan läckande tarm och Alzheimers sjukdom, något som jag själv forskar på”, berättar Frida Hållenius för Aftonbladet.
Det behövs inga stora mängder. En sked surkål på tallriken eller en klick yoghurt om dagen räcker för att ge de goda bakterierna näring. Frida Hållenius tipsar om att variera – både fermenterad kål och mejeriprodukter som yoghurt innehåller viktiga ämnen.
“Man behöver inte äta stora mängder. Det räcker med lite varje dag för att hålla balansen i magen”, avslutar hon.
Läs mer om resor:
Sommar i Albanien? Lilla landet sprängfullt av nya turister
Så räcker din reskassa längre i sommar
Lista: Här blommar sommaren – Sveriges vackraste trädgårdar

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.