News55

Forskningen som gör det onyttiga nyttigt

Formbröd, långfranska, jättefranska, franskbröd. En dröm för dem som inte tänker på fibrer.
Formbröd, långfranska, jättefranska, franskbröd. En dröm för dem som inte tänker på fibrer. (Foto Anders Wiklund / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 dec. 2024Publicerad: 06 dec. 2024

Du trodde kanske aldrig att den här dagen skulle komma, men du kan ha blivit bönhörd. Här är forskningen som säger att det fluffiga och onyttiga kan göra gott – trots allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Plötsligt händer det.

Du läser att du kan få bättre minne av att äta mer färska bär.

Vidare att du kan förebygga typ 2diabetes genom att äta choklad. Och det kommer mer: men då handlar det om fibrer.

Vitt fluff – framför fibrer

Fibrer är en ständig källa till god hälsa, och en bidragande faktor till såväl mättnadskänsla och matsmältning som välfungerande tarmkanaler.

Likväl är fibrer något som stora delar av den svenska befolkningen väljer bort. Åtminstone när det kommer till bröd, där det nyttiga fullkornsbrödet får stryka på foten för det vita, fluffiga.

Preferenser som gör att nästan 70 procent av oss inte får i oss tillräckligt med fibrer – trots att det finns gott om fiberrikt vetekli där ute.

ANNONS

Forskning på vetekli

ANNONS

Så hur vore det om det fanns ett bröd som var både gott och näringsrikt? Det har Solja Pietiäinen, doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tittat närmare på.

Enligt henne skulle mycket vara löst om det gick att förfina egenskaperna hos den fiber, arabinoxylan, som ingår i vetekli, skriver Forskning.se.

Detta då vetekli tenderar att göra brödet mer kompakt vilket inte sällan avskräcker många konsumenter.

I sin avhandling har Pietiäinen därför utvecklat en metod där fibrer från vetekli bearbetas med vatten, tryck och enzymer för att minska fiberns storlek.

Forskning som gör gott

Med denna metod blir det möjligt att baka bröd med bättre textur och högre volym, utan att kompromissa med fiberinnehållet.

Och fluffigheten? Även den på plats.

Nu är förhoppningen att metoden inte bara ska förändra synen på vetekli utan även förbättra folkhälsan.

ANNONS

Mer om hälsa och mat:

Magdoktorns supertips: Ät det här – få bättre minne. News55

Boosta din hälsa – med magnesium. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS