News55

Gör det bästa av ditt åldrande – fyra råd

En nöjd, äldre kvinna. I årtusenden har kvinnor levt längre än män, här är fyra råd för kvinnor att maximera sin "livslängdsbonus". (Foto: Pexels)
I årtusenden har kvinnor levt längre än män, här är fyra råd för kvinnor att maximera sin "livslängdsbonus". (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 22 aug. 2024

Att se åldrande som någonting positivt gör livet mer givande och spelar en stor roll i hur väl vi åldras, både fysiskt och mentalt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Författaren Maddy Dychtwald och hennes man Ken Dychtwald, medgrundare av forsknings- och utbildningsplattformen Age Wave, ligger i framkant av USA:s rörelse för åldersinkluderande. Deras arbete har förändrat hennes perspektiv på åldrandet, skriver Fortune.

När nu 74-åriga Maddy Dychtwald var ung tänkte hon att kvinnor efter 30–35 har passerat sin bästa tid hon såg inte åldrande som någonting positivt.

Kvinnors livslängdsbonus

I årtusenden har kvinnor levt längre än män, och Maddy Dychtwald menar att de har en unik möjlighet att maximera sin “livslängdsbonus”. 

I sin bok Ageless Aging: A Woman’s Guide to Increasing Healthspan, Brainspain, and Lifespan beskriver hon hur kvinnor kan dra nytta av ett långt liv.

“Vetenskapen säger att kvinnor verkligen har vunnit det där livslängdslotteriet. Åldrande är en möjlighet att återuppfinna dig själv och prova nya saker och ha mer energi än du kanske till och med hade när du var yngre”, säger hon till Fortune.

ANNONS

Lever längre med ohälsa

Trots att kvinnor lever längre än män tillbringar de ofta, åtminstone ett decennium i slutet av sina liv med dålig hälsa, vilket är mer än män.

ANNONS

Det beror på ekonomiska orättvisor, sjukdomsrisker och andra faktorer.

Maddy Dychtwald säger att på grund av det här finns det ett stort behov av att hjälpa kvinnor minska klyftan mellan livslängd och hälsospann, alltså hur länge du lever jämfört med hur länge du lever med god hälsa. 

“Det fanns en övertygelse om att genetik är vårt öde när det gäller vår hälsa och välmående”, säger hon till Fortune. 

Men nu fattar kvinnor 80 procent av alla hälsovårdsbeslut för sina familjer och för sig själva. Hon tror att kvinnor har kraften att verkligen förändra spelreglerna för sig själva.

I sin bok ger Maddy Dychtwald fyra råd för att stärka kvinnor när de åldras.

Tänk positivt om åldrande

“Att känna igen och uppskatta de många fördelarna med åldrande är en viktig ingrediens för att närma sig livslängd med ett mer positivt tänkesätt, som vi vet kan påverka vår hälsa och vår livslängd”, skriver Maddy Dychtwald i sin bok, enligt Fortune.

Att ta till sig fördelarna med ett långt liv är det första steget för att göra det roligare att bli äldre, särskilt för kvinnor, som ofta möter stereotypa krav om behovet av att behålla ett ungdomligt utseende. 

ANNONS

Att tänka positivt om åldrande kan också påverka hur väl du åldras genom att minska kronisk stress och risken för kroniska tillstånd.

Livsstilsfaktorer

Livsstilsfaktorer kan påverka hur väl vi åldras och hur länge vi lever mer än genetiken. Maddy Dychtwald tycker att vi ska se till att vara chefer över vår egen hälsovård.

Istället för att göra genomgripande livsstilsförändringar, ska vi dra fördel av dominoeffekten av hälsosamma vanor, som är en kombination av att äta bra, röra på kroppen, ha starka relationer, minska stress och få kvalitetssömn. 

Titta på positiva förebilder

Maddy Dychtwald anser att åldrande är något att omfamna och inte något att skrämmas över eller fly från, hon råder oss att titta på förebilder som omfamnar sitt åldrande.

Hon menar att det inte finns något bättre ställe att leta efter åldrande visdom än hos kvinnor som åldras i positivitet.

Träna hjärnan

ANNONS

Kvinnor löper dubbelt så stor risk som män att drabbas av kognitiv försämring och Alzheimers. Maddy Dychtwald säger att även om vi inte helt kan kontrollera ödet finns det steg vi kan vidta för att förhindra och fördröja kognitiv nedgång.

Livsstilsfaktorer är viktiga för hjärnan och den fysiska hälsan, men det finns även andra sätt att stärka minnet och hjärnkraften. 

Det handlar om sådant som livslångt lärande som fortsätter att utmana hjärnan, ha kontakt med andra som kan bidra till att minska risken för demens, och att utöva mindfulness och känna tacksamhet, skriver Fortune.

Se upp – populär kost kan skynda på åldrandet

Ketokost, en diet som innehåller mycket fett och lite kolhydrater, har blivit väldigt populär som ett sätt att gå ned i vikt och hålla blodsockret under kontroll.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS