News55

Se upp – populär kost kan skynda på åldrandet

En kvinna äter. En ny studie visar att ketokost, med mycket fett och lite kolhydrater, kan få en väldigt oönskad effekt på våra celler om den äts under en längre tid
En ny studie visar att ketokost, med mycket fett och lite kolhydrater, kan få en väldigt oönskad effekt på våra celler om den äts under en längre tid. (AI-genererad bild: Pixbay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Ketokost, en diet som innehåller mycket fett och lite kolhydrater, har blivit väldigt populär som ett sätt att gå ned i vikt och hålla blodsockret under kontroll.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie tyder på att ketokost under en längre tid kan ha en väldigt oönskad effekt på vårt åldrande.

Forskarna lät mäss äta Ketokost baserade på två olika fettkällor, kakaosmör och produkten Cisco, som bland annat innehåller hydrerat fett från sojabönolja och palmolja.

Dessa två typer av fettbaserad keto valdes eftersom fetternas sammansättning av mättade och omättade fetter skiljer sig mycket.

Celler i organ åldrades

Med hjälp av olika biomarkörer observerade forskarna cellulärt åldrande hos möss som fick ketokost i 21 dagar, oavsett vid vilken ålder mössen var när de började äta dieten.

I jämförelse med kontrollgruppen fann forskarna cellulärt åldrande i organ hos de möss som åt ketokost, det inkluderar bland annat i hjärta, njurar, lever och hjärna.

Glukos- och insulintoleranstest visade ett underskott i glukosupptag efter 21-dagars ketokost jämfört med kontrollgruppen, men utan någon signifikant förändring i mössens insulinkänslighet.

Överensstämmer med människor

ANNONS

Studien förslår att en längre tid med ketokost kan framkalla åldrande i normala vävnadsceller, men forskarna noterade att periodiska avbrott från denna kost kan mildra de åldrande effekterna och hindra dem från att bli skadliga, det skriver Microsoft.

Studiens resultat är särskilt relevanta eftersom de överensstämmer med analyser av blodprover från människor som äter ketokost och som också har indikerat cellulärt åldrande när kosten äts under längre peioder.

Sänk ditt blodtryck – med enkelt kostråd

Genom att följa ett enkelt kostråd kan du förbättra hälsan och ditt blodtryck. Det rapporterar Illustrerad vetenskap.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS