News55

Gå ner i vikt: Myter och sanningar – expertens råd

vikt
Experten slår hål på viktminskningsmyterna. (Foto: Samuel Steén/TT)
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 18 juli 2024Publicerad: 18 juli 2024

Läs detta innan du klickar hem “mirakelkuren” för att snabbt gå ner i vikt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att gå ner i vikt är ingen dans på rosor. Till och med de mest disciplinerade av oss kan ha svårt att hålla en jämn kurs med nyttig kost, ordentlig sömn och regelbunden träning. Dessutom finns det mycket information som är felaktig när det kommer till olika viktminskningsmetoder. Det anser i alla fall Nisha Patel, medicinsk chef för fetmabehandling vid California Pacific Medical Center i San Francisco, USA.

Fem myter om viktminskning

Till tidningen Fortune listar hon fem myter om viktminskning som hon vill slå hål på:

ANNONS

Myt 1: Kalorier spelar ingen roll

Du har säkert hört att du måste bränna fler kalorier än vad du äter för att gå ner i vikt. Nisha Patel understryker att kaloriunderskott visseligen är nyckeln till viktnedgång, men vad du äter är också viktigt. Mat med högt fiberinnehåll och mycket protein hjälper dig att känna dig mätt längre och gör det lättare att hålla ett kaloriunderskott.

Myt 2: Fasta är magiskt för viktminskning

Periodisk fasta kan hjälpa vissa att minska sitt kaloriintag, men det är inte bättre än andra metoder för viktminskning. Det viktigaste är vad du äter när du väl äter. Nisha Patel påpekar att fasta bara fungerar om det passar din livsstil och att du ändå äter en balanserad kost. Om du fastar utan att tänka på vad du äter, kan det bli kontraproduktivt.

Myt 3: Keto är bäst för viktminskning

ANNONS

Keto–dieten, som är hög i fett och låg i kolhydrater, kan leda till kortsiktig viktnedgång. Men Nisha Patel varnar för att det är svårt att hålla långsiktigt. Det kan också ha negativa hälsoeffekter som högt kolesterol och hjärtsjukdomar. Det är kaloriunderskottet som är det viktigaste, inte att utesluta kolhydrater.

Myt 4: Receptfria viktminskningstillskott är FDA-godkända

Ingen av de receptfria viktminskningstillskotten är godkända av FDA, vilket innebär att de inte genomgår samma strikta tester som läkemedel. Nisha Patels råd är att konsultera en läkare innan du tar några tillskott, för att undvika potentiellt farliga ingredienser.

Myt 5: Viktminskningsmedicin är den lätta vägen

Vissa tror att mediciner som till exempel Ozempic är en mirakelkur till viktnedgång. Men enligt Nisha Patel är sådana mediciner viktiga hjälpmedel för att hantera kronisk fetma, och ska kombineras med en hälsosam livsstil. “Det är inte den enkla vägen,” säger hon till Fortune, och tillägger att “man måste fortfarande praktisera hälsosamma vanor.”

Läs mer:

Tre viktiga fitnessmål för ett långt liv. News55.

Bakterien som kan bota övervikt. News55.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS