News55

Bakterien som kan bota övervikt

Snabbmat allt vanligare
Vår kultur är samtidigt koncentrerad på mat och överallt växer nya snabbmatsrestauranger fram, vilket gör sn (Foto: Pixabay)abbmatskulturen till en slags evighetsindustri.
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Övervikt är ett utbrett hälsoproblem som blivit allt vanligare globalt. Billig snabbmat och onyttiga snacks är kost som enkelt fyller magen och stillar hungern. Det är också billigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vara ständigt hungrig är jobbigt. Det betyder att man alltid är på jakt efter något att stoppa i munnen. Ständig hunger kan utvecklas till beteendemönster som är väldigt svåra att bryta, fast det är inte omöjligt.

Det krävs nsikt i hur kroppen och hjärnan synkar, liksom olika knep som man kan använda för att lura hjärnan att tycka om något nytt i stället för gamla vanliga ohälsosamma med mycket fett och socker.

Nya forskningsrön i hur man kan kontrollera hunger tycks lovande, vilket kan förbättra och rädda många liv. 

En uppsats har publicerats i BMJ Journals där forskare presenterar resultat från studie av tarmbakterier bland både möss och människor med onaturlig hunger. 

Bakterierna jämfördes sedan med tarmbakterier bland människor och möss med en normal mataptit, enligt Newsweek.

Den extrema hungern avtog märkbart

Resultaten visade att det fanns en ökning av Proteobacteria och samtidigt en minskning av både Actino- och Blautiabakterier hos möss och människor med extrem hunger.

Genom att öka mängden Blautiabakterier i mössens tarmflora upptäckte forskarna att deras hunger minskade dramatiskt.

ANNONS

Skillnaden i bakterieflora mellan personer med onaturlig hunger och personer med en normal aptit visar på att en reglering av tarmbakterier skulle kunna användas som behandling mot exempelvis bullimi.

Forskarna undersökte de goda effekterna av just tarmbakterien Blautia genom oralt intag av bakterien genom ämnena laktulos och ramnos eller  “prebiotika” som kan öka mängden Blautia i tarmen.

ANNONS

Koppling mellan beteende och tarmflora

Med forskningsresultaten har forskarna för första gången påvisat ett samband mellan hjärnaktivitet och tarmflora vilket till viss del avslöjar den komplexa fysiologiska och psykologiska mekanism som kan förklara ätstörningar av den här formen.

“Ett antal faktorer bidrar till matberoende, som kännetecknas av att man tappat kontroll över födointag vilket är förknippat med fetma, andra ätstörningar och förändringar av tarmens bakterieflora”, förklarar medförfattare Elena Martín-García i ett pressmeddelande.

Hon är forskare vid Universitat Pompeu Fabra i Barcelona och har deltagit i studien.

Matberoende är en beteendestörning som kännetecknas av ett osunt förhållande till mat på ett sätt som nästan liknar drogberoende.

Ätstörning har uppstått som ett svar på vår kultur

ANNONS

Fetma visar inte bara på ett stört förhållande till mat; det finns alltid en mängd bakomliggande faktorer till att beteendemönster utvecklas.

Matmissbruk kan växa fram genom tröstätande som man tar till efter en stressig dag eller jobbig stund. Det är gott, man känner sig bättre och fortsätter tills man tappat kontrollen.

Vår kultur är samtidigt koncentrerad på mat och överallt växer nya snabbmatsrestauranger fram, vilket gör snabbmatskulturen till en slags evighetsindustri.

Lär också:

Varför tror vi att problemen blir mindre om vi tröstäter chips, bullar och smågodis?

Läkemedel för viktminskning oroar experterna

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS