Allt fler svenskar använder de nya aptitdämpande som Ozempic läkemedlen för att gå ner i vikt. Men många slutar redan efter ett år – och då kommer kilona ofta tillbaka.


Mest läst i kategorin
Susanna Lampa i Uppsala har länge kämpat med vikten. Efter varje graviditet la hon på sig några extra kilo, och trots att hon provat nästan alla tänkbara dieter – Atkins, LCHF, 5:2 – var mönstret detsamma: först gick hon ner, sedan upp igen.
Till slut visade vågen ett BMI på 31, vilket räknas som fetma. Blodfetterna var förhöjda och knäna värkte av artros.
Hösten 2022 fick hon börja med läkemedlet Ozempic, som dämpar aptiten och gör att man känner sig mätt snabbare. Resultatet kom snabbt. Efter åtta månader hade hon tappat 25 kilo, skriver DN.
Men när läkaren tyckte att behandlingen kunde avslutas väcktes oron.
MISSA INTE: Sverige leder insats mot kriminella ligor: 57 personer gripna
Vikten kommer ofta tillbaka efter Ozempic
Susannas farhåga var inte obefogad. Enligt forskare går många upp i vikt igen efter att man slutat med läkemedel som Wegovy eller Ozempic.
En studie från 2022 visade att deltagarna tappar i genomsnitt 17 procent av sin kroppsvikt under behandling. Ett år efter avslutad kur var det mesta av vikten tillbaka. Samtidigt visar resultaten att en del viktförlust ändå består.
De vanligaste läkemedlen innehåller ämnen som efterliknar kroppens mättnadshormon GLP-1, vilket påverkar hunger och blodsocker. Men när behandlingen upphör, kommer hungerkänslorna ofta tillbaka snabbt – ibland starkare än tidigare.
Enligt experter beror det på att kroppen vill återgå till sin gamla ”normalvikt”. Hormoner som styr hunger och mättnad anpassar sig inte över en natt. Det kan ta flera år innan kroppen accepterar en ny vikt som det nya normala.
MISSA INTE: Finland ändrar järnvägen – slutar helt med rysk räls
Senaste nytt
Att sluta långsamt – en nyckel till framgång
Efter att ha läst om andras erfarenheter om Ozempic och Wegovy i patientgrupper föreslog Susanna en nedtrappning istället för att sluta tvärt.
Under ett halvår sänkte hon gradvis dosen till en låg underhållsnivå. Det gav henne tid att vänja sig vid nya rutiner.
Hon åt som resten av familjen, men mindre. Hon började registrera maten i en app – inte för att räkna varje kalori, utan för att få koll.
Den nya vikten höll i sig, och samtidigt försvann smärtan i knäna. I dag springer hon och spelar padel flera gånger i veckan.

Inte bara Ozempic
Över 93 000 svenskar hämtade i mars i år ut något av de nya läkemedlen. Men enligt statistik slutar många inom ett år.
En orsak är priset – läkemedlen är inte subventionerade, vilket innebär en månadskostnad på upp till 6 000 kronor. En annan anledning är att man uppnått ett viktmål, till exempel inför en planerad operation.
Enligt forskare är Ozempic eller Wegovy bara en del av lösningen. För att lyckas på sikt krävs goda matvanor, sömn, fysisk aktivitet och ett långsiktigt tänk kring vardagens rutiner. Målet är inte en tillfällig viktminskning, utan bättre hälsa.
MISSA INTE: Läkare slår larm: Systemet tappar livsviktiga ord
Susannas nya vardag
I dag står Susanna på en låg dos Wegovy. Hon fortsätter att följa sina vanor, och ser läkemedlet som ett stöd – ungefär som man fortsätter ta blodtrycksmedicin trots att värdet ser bra ut.
För tre år sedan hade hon svårt att gå på grund av smärta. I dag har hon sprungit ett halvmaraton i Malaga.
Att hålla vikten efter en läkemedelsbehandling som Ozempic kräver tålamod, planering och kunskap. Men som Susanna visar: med rätt stöd går det att ta sig dit – och stanna kvar.
Läs mer om ekonomi:
PRO i möten med bankerna: “Bedrägerierna rusade i väg”
Därför har priserna på flygresor skjutit i höjden
Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.