News55

Har ditt tröstätade gått överstyr?

En kvinna äter en bakelse. Lite tröstätande ibland kan vara okej, tycker experter, men om det är din huvudmekanism för att hantera jobbiga känslor är det ett problem
Lite tröstätande ibland kan vara okej, tycker experter, men om det är din huvudmekanism för att hantera jobbiga känslor är det ett problem. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 sep. 2024Publicerad: 02 sep. 2024

För att få ett hälsosammare förhållande till mat kan det vara dags att se tröstätande ur rätt perspektiv och lära sig arbeta med det istället för emot det, det menar experter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mat är en del av en kulturell tradition när vi umgås socialt eller när vi firar någonting, det skriver CNN.

“Om du tänker efter så är våra liv centrerade kring mat. Mat kan vara riktigt tröstande”, säger dietisten Daisy Miller, i Fort Washington, Pennsylvania, USA, till CNN.

Hon tillägger att i alla kulturer har traditioner som är nostalgiska och sentimentala byggts kring mat.

Våra kroppar är byggda för att njuta av mat, så det är vettigt att du sträcker dig efter något som smakar eller känns bra när du känner starka känslor, det menar Jennifer Rollin, grundare av The Eating Disorder Center i Rockville, Maryland, USA.

Tröstätande

Ätande som drivs av känslor, även känt som tröstätande, beskrivs ofta som ohälsosamt och utom kontroll, Jennifer Rollin menar dock att det är väldigt normalt och kan vara en del av ett hälsosamt förhållande till mat.

Ett av verktygen i din verktygslåda för att hantera tröstätande är att du inte ska skämmas för att du äter något du tycker om.

Naturligtvis finns det en gräns när tröstätande kan bli ohälsosamt, men det är viktigt att människor ser nyanser i sitt sätt att äta, snarare än bara tillämpar strikta regler och skambaserade strategier, det anser Daisy Miller.

ANNONS

“Vi skäms inte över oss själva för att vi använder andra hanteringsverktyg. Att bara äta mat, ibland av känslomässiga skäl, är inget problem och inte något som du behöver döma dig eller straffa dig själv för”, säger hon till CNN.

Hon säger att sammanhanget är viktigt, äter du för att njuta av något gott efter en hård dag eller för att fira en milstolpe? Eller äter du för att undvika att ta upp ett större problem?

Hon förklarar att utan att känna till den stora bilden av vad som händer i någons liv går det inte att säga om ätandet är bra eller dåligt.

ANNONS

Inte bara bränsle

Jennifer Rollin menar att det inte skulle fungera att helt ta bort känslor när det handlar om mat och bara se den som bränsle som håller igång våra kroppar.

Hon säger att mat visserligen är bränsle som förser våra kroppar och våra hjärnor med energi, men det är även mycket mer än det och ibland, när människor blir alltför fokuserade på att bara äta nyttigt, missar de många av de ögonblick som involverar mat för njutning, umgänge och kontakt.

“Om vår vision är att mat bara är bränsle, så förefaller kanske inte att gå ut och äta efterrätt med en vän när jag inte är hungrig som ett ’hälsosamt alternativ’. Men vi vet att sociala relationer faktiskt är en av de största indikatorerna för hälsa och livslängd”, säger hon till CNN.

För mycket restriktioner kan dessutom ofta få motsatt effekt så att vi istället börjar hetsäta, det påpekar Natalie Mokari, registrerad dietist i Charlotte, North Carolina, USA.

ANNONS

Huvudsaklig hanteringsmekanism

Tröstätande kan så klart nå en gräns när det blir ett problem, det är oftast när ätandet blir en persons huvudsakliga hanteringsmekanism.

Det är därför viktigt att vara uppmärksam på hur ofta du äter för att hantera svåra känslor och om du har några andra strategier för att hantera de känslorna.

Om du äter mer än de flesta människor skulle göra på kort tid, känner att du förlorar kontroll, känner skuld och skam, äter i hemlighet och ofta äter långt efter att du blivit mätt, är det enligt Jennifer Rollin varningstecken på att du hetsäter eller förlitar dig för mycket på mat för att klara dig.

Hon säger vidare att det första steget mot ett hälsosammare förhållande till tröstätande är mindfulness. 

Istället för att antingen försöka begränsa dig själv eller sträcka sig efter maten utan att tänka, ska du bli medveten om vilket syfte maten tjänar och vilket behov den fyller.

Maureen var tröstätare – nu har hon rasat 73 kilo

Maureen Hagar hade haft viktproblem i hela sitt liv. När hon var liten fick hon inte äta sötsaker, men åt desto mer i smyg. I vuxen ålder utvecklade hon ett tröstätande i stället för att ta itu med sina känslor. Som mest vägde hon 160 kilo men lyckades gå ner drygt 73 kilo.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS