Allt fler vaccinationer rekommenderas till personer över 65 – men många vet inte vad som gäller. Här är en guide för dig som vill skydda hälsan efter pensionen.


Mest läst i kategorin
Vi vaccinerades mot mycket som barn – men skyddet varar inte alltid livet ut. Med åldern ökar dessutom risken att bli svårt sjuk av infektioner som tidigare bara gav lindriga besvär.
Thony Björk, sakkunnig i läkemedelsfrågor hos SPF Seniorerna, ger tips på vad som ska prioriteras:
“Det är viktigt att vaccinera sig mot covid-19 och säsongsinfluensa, men även mot pneumokocker och bältros”, säger Thony Björk.
Därför är det klokt att ta en titt i gamla vaccinationskort, om du har kvar dem – eller boka en tid för att få hjälp att gå igenom ditt skydd.
MISSA INTE: Tips för hygien i badrummet: Det här föremålet måste diskas – ofta
Vaccinationer som bör ses över
Skydd mot difteri, stelkramp och polio bör förnyas vart 20:e år. Mässling, påssjuka och röda hund kräver i regel två doser – och det är inte ovanligt att personer över 55 saknar fullständigt skydd.
Har du inget vaccinationskort kvar, eller minns du inte om du blivit vaccinerad? Då kan du vaccineras utan föregående provtagning.
Polio är särskilt viktigt att se över inför resor, då sjukdomen fortfarande förekommer i vissa delar av världen. En påfyllnadsdos kan vara nödvändig om det gått tio år sedan senaste sprutan.
MISSA INTE: Håll andan när gruset sopas bort: ”Flera dödsfall efter sopningen”
Senaste nytt
Extra skydd från 65 års ålder
För dig som fyllt 65 tillkommer fler rekommendationer. Årlig vaccination mot influensa och covid-19 är först på listan. Personer över 80 rekommenderas två covid-doser per år.
Vaccin mot pneumokocker – bakterier som kan orsaka bland annat lunginflammation – erbjuds i de flesta regioner till personer som fyller 75. Bältros är en annan vanlig sjukdom bland äldre, där nytt vaccin ger bättre och långvarigare skydd än tidigare generationers.
“Vi har länge krävt ett vaccinationsprogram för äldre, likt det som finns för barn. Det är ojämlikt att vissa regioner erbjuder vaccin gratis, medan andra tar betalt”, säger Thony Björk.
Från 75 års ålder tillkommer även rekommendation om vaccin mot RS-virus, en luftvägsinfektion som kan bli allvarlig i hög ålder.
Kostnaden varierar för vaccinationer
Alla vaccinationer bekostas inte av staten. Vissa ingår i nationella program, andra subventioneras regionalt.
Det betyder att kostnaden kan skilja sig beroende på var du bor – något som SPF Seniorerna anser bör förändras.
Att ha koll på sitt vaccinationsskydd är en investering i framtiden. En påfyllnadsdos kan göra stor skillnad – och i vissa fall rädda liv.
Läs mer om ekonomi:
Nätbankernas tekniska problem – “Bryter ett löfte mot småspararna”
Tele2-läcka: Kundregister användes i bedrägerier mot äldre
De har flyttat ombord på en kryssning – lever billigare än hemma

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.