News55

Högintensiv träning som är skonsam för lederna

En man gör armhävningar. Mycket av de övningar som ger högintensiv träning med låg påverkan på kroppen och lederna kan du göra själv hemma, exempelvis armhävningar
Mycket av de övningar som ger högintensiv träning med låg påverkan på kroppen och lederna kan du göra själv hemma, exempelvis armhävningar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Högintensiv intervallträning med låg påverkan är skonsam mot dina leder och kan öka ämnesomsättningen, så här kan du komma igång.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Genom högintensiv intervallträning, HIIT, som fokuserar på maximal ansträngning med väldigt lite vila ökar du din kardiovaskulära hälsa, maximerar din kalori- och fettförbränning samt sänker ditt kolesterol, det skriver Fortune.

Den nya förkortningen

Den högintensiva träningen HIIT, brukar innehålla många hopp som kan vara svåra om du vrickat foten eller har knäsmärtor.

HIIT har nu fått sällskap av en ny akronym: HILIT, som står för högintensiv träning med låg påverkan, för dem som vill svettas ordentligt utan att behöva hoppa.

Träningsmetoden HILIT koncentreras runt hög energieffekt genom att bara göra övningar med låg påverkan på kroppen och lederna.

Enligt den certifierade fitnesstränaren Rebecca Kennedy förbättrar både HIIT och HILIT din kondition och är bra för din metabola hälsa, ditt humör, din koordination, balans, styrka och kopplingen mellan kropp och sinne.

ANNONS

Bra för nybörjare och äldre

En av de största fördelarna med HILIT är att det är skonsamt mot lederna och det är bra även om du aldrig har haft problem med dina leder.

ANNONS

“HILIT är ett bra sätt att introducera träning för en nybörjare, äldre vuxna eller någon som återgår till träning efter en skada”, säger Winnie Yu, sjukgymnast vid Bespoke Physical Therapy i New York City, till Fortune. 

Hon förklarar att HILIT är ett utmärkt sätt att förbättra styrka och rörlighet utan stor risk för överbelastning, stukningar och skador. 

“Eftersom HILIT-pass är strukturerade med perioder av ansträngning följt av perioder av vila eller lägre intensitet, håller det din puls förhöjd under hela passet. Detta utmanar ditt kardiovaskulära system mer och hjälper därför till att förbättra din uthållighet eftersom det i allmänhet har mindre vila än andra träningsformer”, säger hon till Fortune.

Du kan börja så här

Rebecca Kennedy tycker att ett bra sätt att börja med HILIT är ett 20 till 30 minuter långt pass fem gånger i veckan.

En träningscykel eller roddmaskin på gymet, knäböj, marklyft och armhävningar är bra övningar med låg påverkan.

HILIT-träning är lämplig för de flesta, inte bara för äldre vuxna utan även för yngre och för personer som återhämtar sig efter en skada.

Supertips: Bästa träningen för en äldre hjärna

Träning är bra för kroppen, sinnet och psyket, nu visar forskning att högintensiv intervallträning både kan förbättra hjärnans funktion och fördröja uppkomsten av demens.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS