Ett liv i hälsans tecken kan ge dig många år till att leva. Är det värt det? Långlivs-revolutionären Maria Borelius säger ett rungande ja i sin bok.
Mest läst i kategorin
Maria Borelius har besökt de länder i världen där folk lever längst. Och hon har dragit en del slutsatser för svenska läsare, som hon hoppas ska vara startskottet för en revolution.
Det skriver EFN.
MISSA INTE: Här är din nya, höjda skatt sedan nyår: Kommun för kommun
Längre livslängd i flera delar av världen
Platserna i världen där folk lever som längst kallas för blå zoner.
“Varje kultur är väldigt mycket sin egen, men under ytan så gör det det. Det är ju detta som är så spännande när man möter forskare som jobbar i blå zonerna och de många aktiva, mycket gamla, människorna. Det handlar om en viss typ av kost, ett visst sätt att röra sig som är lågintensivt och pågår hela tiden, och ett liv fullt med aktivitet men inte så mycket stress. Andlighet, attityder och social gemenskap spelar stor roll också. Och positivitet. Jag har träffat en 102-åring som fortfarande längtar efter att möta den stora kärleken. Det inspirerar”, säger hon till EFN.
Senaste nytt
7,6 år längre liv
Det har fått henne att tänka om kring sina egna livsval.
“Man kan inte hålla på det med detta utan att börja fundera över sitt eget liv och de egna vanorna. Så absolut, ja. Jag har börjat mini-fasta, rör mig på ett annat sätt, tänker mera på hur jag äter och på min stress. Framförallt har jag börjat fundera kring mina egna attityder till åldrande, forskning visar nämligen att vissa tankesätt kring det egna åldrandet kan i genomsnitt ge upp till 7,6 fler år av hälsosamt liv. Jag har också valt att ta en del tillskott ”i framkant” som jag berättar om i boken. Det kanske inte passar alla, men jag utforskar detta just nu. Och jag har minskat mitt intag av animaliska proteiner något, tack vare att jag har tagit del av den forskning som jag har gjort.”
Tio tips för ett långt liv
I Aftonbladet räknar hon upp sina 10 bästa tips för att leva långt och hälsosamt.
För det första: Förvänta dig det bästa
Positiva förväntningar på det egna livet och åldrandet kan öka livslängden.
För det andra: Ät naturligt
Socker och processad mat ger dopaminkickar utan slut som innebär att man bara vill ha mer. Fibrer, protein i lagad mat skapar mättnad.
För det tredje: Mikrostressa
Hunger, aktivitet, värme och kyla skapar en liten stress i systemet som påverkar cellerna på ett bra sätt. Det kan du uppnå genom 16 timmars fasta, en kall dusch eller ett bastubad exempelvis.
För det fjärde: Fyra tips i ett.
Att motionera och bygga din snabbhet, styrka, smidighet och stabilitet motverkar åldrandet i muskler, skelett och hjärna.
För det femte: Balansera blodsockret
Ett blodsocker som svajar driver åldrandets sjukdomar. Äter du kolhydrater på morgonen så utsätter du kroppen för onödiga påfrestningar. Ät grönsaker först, sedan protein och fett och kolhydrater sist.
För det sjätte: Finn ditt lugn
Hitta en rutin för att hantera stress, prioritera sömn. Körsång, yoga och meditation aktiverar kroppens lugn och ro-system, säger experten.
Sjunde tipset: Underhåll hjärnan
Använd hjärnan på olika sätt.
Tips åtta: Stärk din tarmflora
En bra tarmflora påverkar risken för sjukdomar. Variera din kost och ät flera olika örter.
Nionde tipset: Fira din flock
Varma, nära sociala relationer är kopplad till långlevnad, och be om hjälp om du behöver.
Sist men inte minst: Ge rum för själen
Gå i naturen, gå till kyrkan, be, meditera eller skriv en tacksamhetsdagbok, uppmanar experten.
Läs mer om ekonomi:
Trots nya lagen för bitcoin sedan nyår – här finns farliga fallgroparna
Riskfullt att ta råd om din ekonomi från Facebook och Instagram
Glädjebeskedet: Så många får högre pension än de kunde tro
Pensionsmyndigheten: Så kan du se din pension 2025 “redan nu”
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.