News55

I dag dör fler kvinnor än män av KOL

En kvinna med syrgasmark. I dag dör fler kvinnor än män av KOL och trots att utbildning om sjukdomen kan bromsa sjukdomsförloppet får de flesta KOL-patienter inte sådan utbildning
I dag dör fler kvinnor än män av KOL och trots att utbildning om sjukdomen kan bromsa sjukdomsförloppet får de flesta KOL-patienter inte sådan utbildning. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 juli 2024Publicerad: 16 juli 2024

I dag dör en större andel kvinnor av KOL än för tio år sedan, men bland män sjunker dödstalen i sjukdomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt den samlade vetenskapen är utbildning om kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, ett sätt att bromsa sjukdomsförloppet, men en ny studie visar att mindre än hälften av Sveriges KOL-patienter får sådan utbildning.

“Vår studie visar att det i allmänhet är patienter med svårare sjukdom, rökare och drabbade med få andra sjukdomar som får patientutbildningen. Detta trots att en viktig förutsättning för att bromsa sjukdomsförloppet är att utbildningen sätts in tidigt. Den bör därför erbjudas samtliga drabbade i ett tidigt skede av KOL, säger Caroline Stridsman i ett pressmeddelande.

Hon är docent i lungmedicinsk forskning vid Umeå universitet och studien som hon leder bygger på data från det nationella kvalitetsregistret Luftvägsregistret och omfattar 29 692 patienter.

Studien visar att 44 procent av KOL-patienterna hade fått utbildning om sin sjukdom.

Viktigt med kunskap

Enligt Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, kan de totalt cirka en halv miljon KOL-drabbade i Sverige förbättra sin livskvalitet om de får rätt kunskap om sin sjukdom.

“KOL innebär ett stort lidande för dem som drabbas och utbildning om sjukdomen är enligt samlad vetenskap ett sätt att bromsa sjukdomsförloppet”, säger hon i pressmeddelandet.

Hjärt- Lungfonden har sammanställt Socialstyrelsens nya siffror över dödsorsaker och de visar att totalt 2 953 svenskar dog av KOL 2023.

ANNONS

Fler kvinnor dör

Dödstalen bland män har minskat med 21 procent de senaste tio åren, men bland kvinnor har de samtidigt ökat med 5 procent.

I dag dör fler kvinnor än män av KOL, som är en obotlig sjukdom med ett sjukdomsförlopp som kan bromsas om patienterna får kunskap och åtgärder sätts in tidigt.

Tidigare studier har visat att KOL-patienter som har fått utbildning om sin sjukdom i högre grad behandlas i enlighet rekommendationer gällande lungfunktionstest symtomutvärdering och hjälp med rökavvänjning, vilket i sin tur har höjt deras livskvalitet.

Har man hört på maken: “Rökning förlänger livet”

Pensionerade hjärtkirurgens kommentarer om rökningens många hälsoeffekter har väckt ramaskri: “Taget ur sitt sammanhang.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS