News55

Kackerlackor ökar – hot om invasion

Kackerlacka
Kackerlackor ökar i antal när klimatet blir mildare. De blir också motståndskraftiga mot bekämpningsmedel. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Kackerlackor är en av de vanligaste skadedjuren som ökar i antal. En ny mutation kackerlackor är resistenta mot bekämpningsmedel. En skrämmande tanke är att världen kan invaderas av dessa små skadedjur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kackerlackan (Eng: Cockroach) är ett stort aber för turism på sydligare breddgrader. Inga semesterfirare vill dela säng med kackerlackor i enkla hotellrum. Man får anta att lyxhotellen inte är drabbade. Ännu.

Det rapporterar Livsstil.

Brittiska turister varnades

I våras varnade brittiska tidningar från att turista i Spanien eftersom kackerlackor hade ökat med 33 procent mot året innan.

Det är en kraftig ökning på bara ett år, vilket för tankarna till klimatförändringar: Det blir varmare, vilket gynnar skadedjur.

ANNONS

Skadedjuren blir resistenta

Skadedjur har en tendens till resistens mot bekämpningsmedel. Det kan ta några generationer insekter innan de börjar tåla ett medel. En stor anledning är att medlet överanvänts. Kackerlackor som överlevt sprider sina gener vidare.

Forskare har upptäckt en muterad variant av den tyska kackerlackan som förökar sig snabbare ju mildare temperaturen är. De har också visat sig kunna överleva bekämpningsmedel som nu finns på marknaden.

ANNONS

Ett husmorsknep som visat sig bra mot skadedjur är röd cederolja.

Studie bekräftar mutation

Enligt en studie genomförd av forskare från North Carolina University har vissa kackerlackor lärt sig att rata socker, vilket använts för att kamouflera bekämpningsmedel.

”Ju mer vi försöker bekämpa den, desto mer anpassar den sig och står emot”, berättar Carlos Pradera på spanska Anticimex i en intervju med Murcia Today.

Kackerlackor skulle lättare spridas i Sverige om klimatet vore mildare och de kunde klara sig större delar av året utomhus. (Foto: Pexels)

Kan kackerlackor spridas i Sverige?

Enligt Thomas Persson Vinnersten på Anticimex skulle skadedjuret få en chans att föröka sig om det blev varmare så att den kunde klara sig utomhus större delar av året.

Han betonar vidare att det är bra att media uppmärksammar problemet, så människor förhåller sig mer förebyggande och agerar snabbare.

ANNONS

Så slipper du få med dig kackerlackor hem från resan

Bästa tipset från Thomas Persson Vinnersten:

Tänk på var du förvarar din resväska!

”Kackerlackor är snabbare och mer rörliga än till exempel vägglöss. De letar sig in i mörka väskor som står öppna på golvet, särskilt om man har en frukt eller något som lockar där i.”

Svensk variant inget skadedjur

Skogskackerlacka är vår egen svenska art. Den blir mellan 7–12 mm stor och lever ute i naturen, men kan då och då komma in i våra hus. Den kan dock inte föröka sig inomhus och är således inget skadedjur.

Läs också:

Så tacklar SVT-profil objudna gäster i hemmet

ANNONS

Förlust av insekter förändrar livet på jorden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS