I jämförelse med vanliga kaffebryggare innehåller kaffe från kaffemaskiner på arbetsplatser mycket mer kolesterolhöjande ämnen.


Mest läst i kategorin
Kraftigt kolesterolhöjande ämnen i kaffe kan påverka kaffedrickares blodfetter och framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. Två sådana ämnen är diterpenerna cafestol och kahweol.
“De här ämnena är bland de mest kolesterolhöjande ämnen som vi känner till”, säger David Iggman till SVT.
Han är docent och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, enheten för klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet och har lett en studie om dessa ämnen i kaffe.
I studien gjord vid Uppsala universitet, i samarbete med Chalmers tekniska högskola, har forskare jämfört kaffeprover för att ta reda på hur mycket av kolesterolhöjande ämnen de innehåller.
Kaffemaskiner på jobbet
Det är redan känt att kokkaffe innehåller höga halter av de här kolesterolhöjande ämnena, det nämns i de senaste nordiska näringsrekommendationerna.
“Med tanke på hur mycket kaffe som dricks på svenska arbetsplatser ville vi ta reda på hur halten av kolesterolhöjande ämnen ser ut i det kaffet”, säger David Iggman i ett pressmeddelande.
De testade standardinställningen på maskinerna, vanligt svart kaffe, och fann att de flesta maskiner innehåller de här ämnena.
För att jämföra resultaten från kaffemaskinernas kaffe undersökte forskarna även andra typer av kaffe.
Resultaten visar att maskinkaffe innehåller högre nivåer av de kolesterolhöjande ämnena än annat kaffe som testades.
Den vanligaste typen av kaffemaskin är en som producerar kaffe med den högsta koncentration av dessa diterpener, alltså svårflyktiga kolväten som är kolesterolhöjande.
Forskarna undersökte och analyserade även perkulatorkaffe, espresso, presskaffe, vanligt kokkaffe samt kokkaffe filtrerat genom tyg.
Kokkaffe är fortfarande det kaffe som innehåller allra högst nivåer av dessa kolesterolhöjande diterpener. Även vissa espressoprover innehöll höga nivåer, men med stor variation.
Senaste nytt
Välj hellre annat kaffe
“Vi vet inte exakt varför kaffet i maskinerna innehåller de här ämnena, men man vet att när det filtreras långsamt genom ett pappersfilter så försvinner i princip alla såna här ämnen”, säger David Iggman till SVT.
Han tycker att, om du har möjlighet, ska du välja annat kaffe än kaffemaskinens.
“För storkonsumenter som dricker kaffe varje dag, är det tydligt att bryggkaffe eller annat välfiltrerat kaffe är att föredra. För att exakt bestämma effekterna på blodfetterna skulle vi behöva göra en kontrollerad studie på försökspersoner som får dricka kaffet”, säger han i pressmeddelandet.

Den här tiden är det bäst för din hälsa att dricka kaffe
Om du dricker ditt kaffe vid en viss tid på dygnet främjas hjärthälsan, jämfört med om du dricker under hela dagen eller inte dricker det alls.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.