Kartläggning av celler i människokroppen har visat att det finns tusentals celltyper, av vilka en del verkar ligga bakom sjukdomar.
Mest läst i kategorin
Det internationella projektet Human Cell Atlas har den ambitiösa planen att kartlägga 37 biljoner celler i människokroppen, något som förändrar förståelsen för hur våra kroppar fungerar, det rapporterar BBC.
Fler än 3 600 forskare i 100 länder samarbetar i projektet som är ett av de mest ambitiösa projekten inom biologi.
Tidigare har Human Genome Project sekvenserat den mänskliga genetiska koden och forskare har även tagit fram en omfattande karta över den mänskliga hjärnan.
Målet med kartläggningen av celler är att skapa en referenskarta över alla celler och deras olika utvecklingsstadier, det skriver TT i Svenska Dagbladet.
Som Google maps
Projektet har, bland annat med hjälp av kraftfulla AI-verktyg, tagit ett kliv framåt i arbetet med att kartlägga alla mänskliga celler och forskarna jämför kartläggningen med en världsatlas.
“En karta från 1500-talet är inte värdelös men det är ganska mycket information som saknas eller är väldigt lågupplöst. Det vi har nu är mer en Goole maps där vi kan zooma in på gatunivå och till och med se hur biltrafiken förändras över dagen”, säger Aviv Regev vid en digital pressträff, skriver TT i SvD.
Hon är professor i biolog vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, och styrelsemedlem i Human Cell Atlas.
“Detta är viktigt för oss för att förstå och behandla sjukdomar, celler är den grundläggande enheten i livet, om saker går fel, går de fel med våra celler”, tillägger hon vid pressträffen, enligt BBC.
Senaste nytt
Förståelsen för sjukdomar
Hittills har projektet tittat på och djupgående analyserat över 100 miljoner celler från 10 000 vuxna personer från hela världen.
Därigenom vill forskarna bättre kunna förstå hur celler, vävnader och organ utvecklas och fungerar samt även förstå mekanismer bakom olika sjukdomar.
Det vi hittills antagit är att vi är uppbyggda av cirka 200 celltyper, men projektet Human Cell Atlas har visat att det finns tusentals celltyper.
En del av celltyperna verkar dessutom vara bovar i sjukdomar som exempelvis cystisk fibros och tarmsjukdomar.
Nya behandlingar
Forskarna har genom att jämföra celler från friska och celler från sjuka individer, bland annat fått kunskap om tarmsjukdomar som ulcerös colit och Chrons sjukdom.
Forskarna har också kunnat se hur celler i lungorna förändras efter covid-19. Förhoppningen är att allt de upptäckt ska kunna användas för att utveckla nya behandlingar.
Tidskriften Nature har publicerat 40 olika vetenskapliga upptäckter inom projektet.
“Detta är en viktig milstolpe som markerar ett stort språng i förståelsen av människokroppen”, säger Sarah Teichmann, vid University of Cambridge och en av grundarna av Human Cell Atlas, till BBC.
Forskning: Färre kalorier kan minska åldrande
Kosten har stor betydelse för hur din kropp åldras. Men förhållandet mellan kosten och kroppens åldrande är mycket mer komplicerat än vi trott.