News55

Knepet som kan förbättra din tarmhälsa

En kvinna häller från i en burk. Blanda olika nötter och frön i en burk och skapa en egen mångfaldsburk för att förbättra din tarmhälsa
Blanda olika nötter och frön i en burk och skapa en egen mångfaldsburk för att förbättra din tarmhälsa. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Tim Spector är näringsforskare och äter 30 växter i veckan för sin tarmhälsa. Han har ett enkelt knep som gör det enkelt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tarmhälsa är just nu ett hett ämne. Enligt Forbes uppskattades industrin som riktar sig mot vårt tarmmikrobiom vara värd 84,27 miljoner dollar, cirka 894 miljoner kronor, år 2021, det skriver Business Insider.

Från 2022 till 2030 förväntas den industrin växa med 31,24 procent.

Varje gång du äter

Tim Spector, brittisk epidemiolog och medgrundare av näringsföretaget Zoe, som säljer probiotika och personliga program som lovar hjälpa människor att nå en hälsosam vikt och förbättra deras tarmhälsa så de känner sig mindre uppsvällda och sover bättre.

Du behöver dock inte spendera pengar på program eller probiotika för att få en god tarmhälsa. Enkla förändringar i din kost, som att lägga till nötter och frön kan förbättra den.

Tim Spector själv har vad han kallar för en mångfaldsburk som hjälp för att öka på antalet växter han äter. Han gör det för att förbättra sin tarmhälsa.

Han säger att varje gång du äter har du en möjlighet att förbättra din hälsa.

ANNONS

Mångfaldsburken

ANNONS

Tim Spectors mångfaldsburk är en samling nötter, frön och andra växter som han kan äta som mellanmål eller addera till måltider. Han försöker äta 30 växter i veckan för sin maghälsa.

Varje morgon strör han därför en näve av innehållet i sin burk på sin frukost med kefir, yoghurt och bär. Han använder också innehållet i burken för att toppa sallader och pastarätter.

“Jag använder min mångfaldsburk till de flesta måltider, eftersom nötter och frön passar till det mesta. Ibland lägger jag det till surdegen med lite hummus också”, säger han till Businbess insider.

För att öka antalet växter i burken fyller han hela tiden på den med påsar med blandade frön och nötter.

Tarmmikrobiomet

“Att äta en mångsidig, växtbaserad kost hjälper till att stödja långsiktig hälsa”, säger Tim Spector till Buriness Insider.

Det beror på att mikroorganismerna i vårt matsmältningssystem, det så kallade tarmmikrobiomet, trivs med en varierad kost.

Ett friskt tarmmikrobiom påverkar den allmänna hälsan och vår matsmältning. Forskning har kopplat god tarmhälsa till bättre immunförsvar och förebyggande av kroniska sjukdomar som exempelvis cancer och tarmsjukdomar.

ANNONS

Enligt Tim Spector ger en mångfaldsburk som innehåller cirka tio växter ett bra försprång till att få i dig 30 växter på en vecka.

De nötter och frön som finns i hans mångfaldsburk hjälper honom inte bara att äta fler växter, de har också specifika fördelar.

Nötter och frön

Valnötter och chiafrön är källor till Omega-3-fettsyror och antioxidanter, som är bra för vår hjärthälsa. 

Hampafrön innehåller mycket protein som möjliggör tillväxt och underhåll av våra muskler. 

Mandel innehåller kalcium, som hjälper till att stärka våra ben och tänder samt reglera våra hjärtslag.

Nötter och frön innehåller också fibrer, som Tim Spector säger att de flesta människor i väst inte äter tillräckligt av. 

Fibrer är viktiga för matsmältningen och har också förknippats med en lägre risk för tjocktarmscancer.

ANNONS

Här är tio skäl att njuta av nötter i jul

Så här kring juletid är det extra många som äter nötter – och det är både gott, mättande och hälsosamt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS