News55

Kom i form med snabba 3-minuterspass

Man som joggar
Man behöver inte spendera mycket tid på gymmet. Korta träningspass kan vara lika effektiva. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 29 juli 2024

Stillasittande under arbetsdagen är ett vanligt problem för många av oss som arbetar vid datorer, vare sig det är på kontoret eller hemma. Den stillasittande livsstilen kan ha negativa effekter på vår hälsa såsom högt blodtryck.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en klassiker att glömma bort de viktiga pauserna för att ta en bensträckare. I stället är vi vanligtvis resultatinriktade på ett sätt som inte gagnar hälsan generellt.

Det är lätt att skjuta på bensträckaren, men i stället borde man kanske utforska om den där uteblivna pausen i stället skulle kunna öka produktiviteten. Kanske testa kortare träningspass?

Snabbträning nytt sätt att hålla sig aktiv

Korta träningspass kan vara ett sätt att bryta den stillasittande livsstilen. De är är utformade för att passa in i arbetsschemat och hålla dig rörlig utan att behöva klämma in en timme på gymmet.

Passen är enkla och kräver ingen speciell utrustning. De kan utföras på bara några minuter, även i kontorskläder.

Sarah Aarons, en personlig tränare och träningsinstruktör från Crystal Palace i södra London, har skapat en serie övningar som är perfekta för kontoret eller hemmakontoret. Dessa övningar är utformade för att täcka fyra huvudområden: underkroppen, överkroppen, styrke- och konditionsträning.

Målet är att hålla musklerna aktiva och blodet cirkulerande utan att det känns som en stor prestation.

ANNONS

Variation och flexibilitet är nyckeln

ANNONS

En av principerna i Aarons metod är variation. I stället för att fokusera på ett enda område av kroppen varje gång, uppmanar hon oss att blanda övningar för att engagera olika muskelgrupper och undvika monotoni. Det är ju då som man annars kan bli uttråkad och tappa lusten.

En annan viktig del är flexibiliteten – korta träningspass kan klämmas in mellan arbetspass och möten på jobbet. Man kan göra några övningar på morgonen, några på eftermiddagen, och fler om du har en längre paus.

Exempel på träning

Här är några exempel på övningar som du kan göra under arbetsdagen:

  1. Konditionsträning:
    • Spring i trappor: Om du har tillgång till trappor, är det ett utmärkt sätt att få igång hjärtat. Spring upp och ner i några minuter för att få pulsen att öka.
    • Jumping Jacks: En klassisk övning som får hela kroppen i rörelse. Om du föredrar en mildare variant kan du i stället göra lågintensiva sidosteg.
  2. Underkropp:
    • Standard squats: Stå med fötterna axelbrett isär, böj knäna och sänk kroppen som om du ska sätta dig på en stol. Det aktiverar musklerna i både ben och rumpa.
    • Väggsitt: Luta ryggen mot en vägg och sjunk ner tills dina ben är i en 90-graders vinkel. Håll ut så länge du kan för att stärka benmusklerna.
  3. Överkropp:
    • Armhävningar: En bra övning för bröst, armar och axlar. Börja med knähävningar om det är för svårt.
    • Tricep-dips: Använd en stabil stol eller bänk, håll fast i kanten och sänk kroppen för att träna armarna.
  4. Magmuskler:
    • Planka: Ligg på mage och lyft kroppen så att du vilar på underarmar och tår, håll kroppen rak. Plankan stärker hela mellan-partiet.
    • Enbensmarklyft: Stå på ett ben, luta dig framåt och sträck ut det andra benet bakåt. Detta förbättrar balansen och stärker muskler i överkropp.

Tänk på din klädsel

Ett tips för att göra träningspass mer enkla under arbetsdagen är att klä sig bekvämt. Även om det är möjligt att göra övningarna i vanliga kontorskläder, är det lättare med kläder som man kan röra sig lättare i.

Sammanfattning

ANNONS

Att införa korta träningspass under arbetsdagen kan ha en stor inverkan på hälsa och välbefinnande. På så sätt kan man hålla sig aktiv och bryta den stillasittande livsstilen utan att göra för mycket anspråk på dyrbar arbetstid.

Försök att få in dessa övningar så ofta som möjligt och variera dem för att hålla dig motiverad. Det behöver inte vara komplicerat; även några minuter här och där kan göra stor skillnad.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS