News55

Kvinnor sänkte sin biologiska ålder rejält

Biologisk ålder
Livsstilsförändringar som berör kost, sömn och träning i kombination med avslappningsövningar och kosttillskott kan bromsa och till och med vända åldrandeprocessen. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 25 sep. 2024Publicerad: 25 sep. 2024

Hur kan man sänka sin biologiska ålder så mycket på endast åtta veckor? Det låter för bra för att vara sant, men en studie visar att det faktiskt går.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En studie visar att livsstilsförändringar som berör kost, sömn och träning – tillsammans med avslappningsövningar och kosttillskott – kan bromsa och till och med vända åldrandeprocessen. Genom att följa ett åtta veckor långt program lyckades en grupp kvinnor minska sin biologiska ålder med i genomsnitt 4,6 år, rapporterar Fortune Well.

Studieresultat: Minskad biologisk ålder

I studien deltog sex kvinnor mellan 46 och 65 år som följde ett program med förändringar inom kost, sömn och träning. De fick även vägledning för avslappning, kvinnospecifika probiotika och näringstillskott samt kostrådgivning.

Enligt forskningen, som publicerades i tidskriften Aging, visade blodprover en sänkning av den biologiska åldern med upp till elva år hos fem av kvinnorna. Den genomsnittliga minskningen var 4,6 år.

Kvinnorna hade en kronologisk medelålder på 58 år vid studiens start. Trots detta var deras biologiska ålder i de flesta fall redan lägre än deras faktiska ålder. Forskarna konstaterar att förbättringarna inte kan tillskrivas enbart hälsa, utan snarare en påverkan på de underliggande mekanismerna bakom åldrandeprocessen.

Välmående hy får dig att se yngre ut.
Hudens skötsel är viktig för många kvinnor. Mår huden bra och hålls spänstig kan det föryngra flera år. (Foto: Pexels)
ANNONS

Vad är biologisk ålder?

Biologisk ålder skiljer sig från kronologisk ålder, som mäter hur många år vi har levt. Biologisk ålder, även kallad epigenetisk ålder, visar hur gamla våra celler är och hur de påverkas av faktorer som kost, stress, miljö och livsstil.

ANNONS

Till skillnad från kronologisk ålder är biologisk ålder möjlig att förändra – och enligt denna studie är förändringen reversibel.

Vi är fortfarande i en inledande fas när det handlar om att förstå sig på åldrandets mekanismer och det återstår mycket forskning. Även om dessa klockor kan ge insikter på gruppnivå, är de inte alltid tillförlitliga på individnivå.

Det innebär att om du får reda på att din biologiska ålder är högre än din kronologiska ålder kan det vara svårt att veta exakt vad du ska göra åt det, vilket News 55 skrivit om tidigare.

Mätning av biologisk ålder saknar fortfarande precision.
Mätning av biologisk ålder saknar fortfarande precision och är därför inte riktigt tillförlitliga, viket News 55 berättat om tidigare. (Foto: Pexels)

Det bromsade åldrandet

Deltagarna i studien följde ett specifikt kost- och hälsoprogram som inkluderade daglig konsumtion av:

  • 2 koppar mörka, bladgröna grönsaker
  • 2 koppar korsblommiga grönsaker
  • 3 dl färgglada grönsaker
  • ¼ kopp pumpafrön
  • ¼ kopp solrosfrön
  • 1–2 rödbetor
  • Lever eller levertillskott (tre portioner per vecka)
  • 1 portion ägg (5–10 per vecka)

Förutom detta uppmanades de att konsumera livsmedel som stöder DNA-metylering, en process som reglerar genuttryck. Exempel på sådana livsmedel inkluderade:

ANNONS
  • ½ dl bär, gärna vilda
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 koppar grönt te (bryggt i 10 minuter)
  • 3 koppar oolong-te (bryggt i 10 minuter)
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ tsk gurkmeja

Dagliga hälsorutiner

Utöver kosten fick deltagarna också genomföra följande hälsovanor varje dag:

  • Ta två probiotiska kapslar
  • Dricka åtta koppar vatten
  • Träna minst 30 minuter
  • Utföra andningsövningar två gånger om dagen
  • Sova minst sju timmar
  • Fasta 12 timmar mellan dagens sista och första måltid

Forskarna lade märke till att ingen av kvinnorna följde programmet till punkt och pricka, men att de som följde det till 82 procent upplevde tydliga förbättringar i sin biologiska ålder. Kostrådgivning ansågs ha varit en stor anledning till de bra resultaten.

I en studie deltog sex kvinnor mellan 46 och 65 år som följde ett program med förändringar inom kost, sömn och träning. (Foto: Pexels)
I en studie deltog sex kvinnor mellan 46 och 65 år som följde ett program med förändringar inom kost, sömn och träning. (Foto: Pexels)

Stressens påverkan på biologisk ålder

En manlig deltagare drog sig ur studien. Men när han, trots detta, testade sin biologiska ålder efter åtta veckor hade den ökat från 57,6 år till 61,6 år trots att hans kronologiska ålder var 71.

ANNONS

Forskarna pekar på tidigare forskning som visar hur plötslig stress kan öka biologisk ålder, något som kan återställas när situationen ändras och bllir bättre.

Långvarig stress, exempelvis depression och ångest, kan däremot leda till en mer permanent ökning av biologisk ålder, enligt ny forskning som presenterades vid European Congress of Psychiatry.

Det finns flera sätt att mäta biologisk ålder, bland annat genom att läsa av viktiga biomarkörer genom blodtest, även genom salivprov, som översiktligt kan ge en uppskattning. Mätning av biologisk ålder saknar fortfarande precision och är därför inte riktigt tillförlitliga, något som News 55 berättat om tidigare.

Så kan du vända ditt åldrande

Att genomföra förändringar i kost och livsstil som kvinnorna i studien gjorde kan hjälpa dig att bromsa åldrandet och förbättra din biologiska ålder.

Börja med att integrera fler näringsrika livsmedel i din dagliga kost, se till att sova ordentligt och hantera stress genom avslappningsövningar eller meditation.

Läs också:

Våra biologiska klockor kan bromsa åldrandet

ANNONS

Vet du hur gammalt ditt hjärta är?

Vilken är din biologiska ålder? Nu kan du testa dig

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS